Er staat je iets belangrijks te wachten. Iets spannends of onzekers. Of misschien heb je gewoon veel hooi op je vork? Daardoor kun je gevoelens van stress krijgen. En ook kans dat je er een zenuwachtig gevoel van krijgt. Hartstikke cliché, maar je bent zeker niet de enige. En de drukte of onzekerheid kunnen we niet voor je wegnemen, maar we hebben wel vijf tips voor je om er beter mee om te kunnen gaan.
Je kunt je zenuwachtig voelen voor een toets, of voor een belangrijk gesprek dat je moet voeren. Of omdat je bedrijf gaat reorganiseren en je weet niet of je je baan behoudt. Of misschien heb je het in werk of privé zo druk, dat je niet weet of je het allemaal gaat redden. Deze vier situaties hebben iets gemeen: het idee dat je (nog) niet goed weet wat je te wachten staat of hoe je het op gaat lossen. Het is dat stukje 'onmacht' wat je zenuwachtig of nerveus kan laten voelen.
Zenuwachtige gevoelens kunnen zich op verschillende manieren uiten. Denk je maar eens in; hoe voel je je vlak voor een examen? Of als je teveel taken op je werk hebt liggen?
Een paar voorbeelden:
Als je je zenuwachtig voelt door een stress situatie, willen je gedachten nog wel eens met je op de loop gaan. Je bedenkt allerlei scenario's, maakt dingen groter dan ze zijn, blaast alles op. Niet gek, dat gebeurt soms gewoon. Wat helpt is om te relativeren. In het geval van een examen: je hoeft geen 10, een 5,5 is genoeg. Of bij de vele taken op je werk: gaat het bedrijf failliet als je twee taken laat liggen tot morgen? Deze gedachten kunnen je helpen rustig te blijven.
Het tegenovergestelde van relativeren: overdrijf. Bedenk de meest belachelijke, overdreven uitkomst van hetgeen waar je zenuwachtig voor bent. Bijvoorbeeld: als ik mijn examen niet haal vind ik nooit van m'n leven een baan en woon ik over tien jaar in een kartonnen doos. Omdat je brein als vanzelf weet dat dit een totaal irreële uitkomst is, kan zo'n overdrijving je juist heel erg helpen kalmeren.
Soms kan praten of het bijhouden van een dagboek helpen. Door dingen waar je mee zit te delen met iemand anders of toe te vertrouwen aan papier, heb je een uitlaatklep en geef je structuur aan je gedachten. En in het geval van praten: soms kan een andere mening je ook weer helpen relativeren.
Soms kun je zenuwachtige gevoelens verminderen door op je buikademhaling te letten. Ga op een rustige plek zitten, of op je rug op een bed of bank liggen en focus je op je ademhaling:
In drie stappen leert de A.Vogel Ontspanningscoach je om beter om te gaan met gevoelens van stress. Je ontvangt in één week drie mails met advies, praktische tips, (ontspannings)oefeningen en -opdrachten.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2020