Zo'n 88% van de Nederlanders heeft wel eens gevoelens van stress. De een vaker dan de ander, maar we kunnen toch best concluderen dat stressgevoelens vaak voorkomen. Niet zo gek misschien, in een maatschappij waar de druk hoog is. Maar hoe gaan we nou om met stress situaties in Nederland?
Gevoelens van stress komen best vaak voor. Misschien heb je ze zelf wel eens en anders ken je vast iemand in je omgeving die ermee te maken heeft. Maar hoe komen we dan aan stressgevoelens? Uit onderzoek blijkt dat er een overduidelijke Top 3 van bronnen is:
Ook examens, social media, vakantie, decemberdrukte en de relatie zorgen nog wel eens voor momenten van stress.
Toch zijn deze stress situaties op zichzelf natuurlijk geen reden voor gespannen gevoelens. Wat is het dán, wat die gevoelens veroorzaakt? Een groot verantwoordelijkheidsgevoel blijkt de belangrijkste onderliggende oorzaak te zijn. Herkenbaar?
Hoe uit het zich bij jou, zo'n stress situatie? Word je moe? Krijg je een kort lontje? Word je chagrijnig? Wat we voelen en ervaren in periodes van stress verschilt natuurlijk per persoon. De top 3 wordt gevormd door prikkelbare gevoelens (70%), een vermoeid gevoel (64%) en emotionele gevoelens (44%) zoals stemmingswisselingen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jij juist een opgejaagd gevoel krijgt. Of een zenuwachtig gevoel. Of misschien voel je je juist onrustig van binnen. Verder kan het zijn dat je eetgewoonten veranderen. 1 op de 4 Nederlanders blijkt namelijk méér zin te hebben in eten, terwijl 1 op de 10 juist minder zin in eten heeft.
Hoe kom je eigenlijk aan gevoelens van spanning in stress situaties? Of is de betere vraag: hoe kom je er weer vanaf? Uit het onderzoek blijkt dat we van alles bedenken om onze gespannen gevoelens van ons af te zetten.
Andere slimme tips om stressgevoelens te verminderen: ga met vriendinnen op yoga, overweeg een hond aan te schaffen om lekker mee te wandelen of ga vaker de natuur in.
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer tips om te ontspannen. Zo kun je rekening houden met je voeding of kun je ontspaningsoefeningen gaan doen. En als basis is het natuurlijk hartstikke belangrijk om te zorgen voor voldoende nachtrust.
Kun je wel wat extra ontspanning gebruiken, maar weet je niet hoe? Met de A.Vogel Ontspanningscoach leer je in 3 stappen beter met gevoelens van stress om te gaan en te ontspannen. Je ontvangt in één week 3 mails met advies, praktische tips, (ontspannings)oefeningen en –opdrachten.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-02-2024