Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Een zwakke straal, minder krachtig kunnen plassen. Je merkt dat je urine maar langzaam naar buiten komt. Je kunt minder ver plassen (als je dat zou willen). En vaak gaan je klachten gepaard met meerdere plasproblemen. Veel mannen hebben er last van en vaak nemen de klachten toe met de leeftijd. Hoe komt het dat je straal slapper wordt? En wat kun je zelf doen bij plasklachten?
Wanneer je tijdens het plassen een zwakke urinestraal hebt, die behoorlijk minder sterk lijkt dan hij normaal gesproken is, spreken we van een zwakke plasstraal. Het is één van de vele plasklachten waar mannen mee te maken kunnen krijgen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Meestal ontstaat dit type plasklachten op latere leeftijd.
Je merkt zelf dat je urinestraal minder sterk is. Je kunt minder ver plassen. Er komt minder plas tegelijkertijd naar buiten. Vaak gaat een verminderde urinestraal ook gepaard met andere plasklachten, waaronder nadruppelen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat het langzame plassen ertoe leidt dat je stopt met plassen terwijl je blaas en urinebuis eigenlijk nog niet helemaal leeg zijn. Het restantje kan er dan langzaam uit druppelen.
Welke andere soorten plasproblemen zijn er?
Behalve een zwakke urinestraal en nadruppelen zijn er nog diverse andere plasklachten mogelijk, waaronder:
Geneesmiddel bij plasproblemen als gevolg van prostaatvergroting Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een zwakke straal:
Last van een zwakke urinestraal? Nadruppelen? Of meerdere keren per nacht je bed uit moeten om te plassen? Dit zijn typische verschijnselen die zouden kunnen passen bij een vergrote prostaat (prostaathypertrofie). De prostaattest geeft een indicatie of dit mogelijk het geval is. Doe de A.Vogel prostaattest!
Plasklachten kunnen vanzelf weer overgaan. Maar soms nemen de klachten toe naarmate de leeftijd vordert. Vaak is het niet mogelijk om in te schatten tot welke groep je behoort. Twijfel je of jouw plasstraal nog normaal genoeg is? De huisarts kan je vaak helpen met het stellen van een juiste diagnose.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!