Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Hoe komt het dat je moeilijker kunt uitplassen en wat kun je zelf doen om achterblijvende urine in de blaas te voorkomen? Lees hier alles over moeilijk uitplassen en restjes urine in de blaas.
Wanneer uitplassen moeilijk gaat en er steeds een beetje urine in de blaas blijft staan na het plassen, noemen we dat urineretentie. Dat is een moeilijk woord voor urine die in de blaas ophoopt. In veel gevallen van moeilijk uitplassen kún je wel plassen, maar gaat het minder makkelijk. Het probleem vormt zich geleidelijk aan en plassen lijkt steeds moeilijker te gaan. We spreken dan van chronische urineretentie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij goedaardige prostaatvergroting, waarbij de groei van de prostaat de urinebuis een beetje dichter drukt. Dat komt door de ligging van de prostaat rondom de plasbuis.
Geneesmiddel bij plasproblemen als gevolg van prostaatvergroting Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Moeilijk kunnen uitplassen en het continu aanwezig blijven van urine in de blaas voelt niet prettig. Mogelijk heb je last van:
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit plasprobleem:
Moeilijker plassen op een openbaar toilet
Sommige mannen hebben ook moeite met beginnen met plassen wanneer zij op een openbaar toilet zijn. Er kan sprake zijn van plasangst. Met name wanneer er op dat moment andere mensen in de ruimte aanwezig zijn, kan urineren dan moeilijker zijn dan dat het thuis voor je is. Je blokkeert en kunt met geen mogelijkheid je blaas legen.
Kun je maar moeilijk uitplassen of heb je last van een zwakke urinestraal? Nadruppelen? Of meerdere keren per nacht je bed uit moeten om te plassen? Dit zijn typische verschijnselen die zouden kunnen passen bij een vergrote prostaat (prostaathypertrofie). De prostaattest geeft een indicatie of dit mogelijk het geval is.
Ga voor een diagnose altijd naar de huisarts.
Wat kun je zelf doen?
Wat weet jij eigenlijk over de prostaat? Doe de prostaat quiz! We stellen je 10 interessante vragen en geven je ook alle antwoorden, zodat je er ook echt wat van leert. Leuk én leerzaam dus!
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!