Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
In de wereld van de prostaat vliegen je soms de vreemdste afkortingen en termen om de oren. Zo ook de afkorting BPH. Wat houdt dat precies in? Je leest het hier.
BPH is een medische afkorting voor goedaardige prostaatvergroting. Het staat voor Benigne Prostaat Hypertrofie (ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie genoemd). Benigne Prostaat Hypertrofie is een heel natuurlijk verschijnsel. In sommige gevallen leidt BPH tot klachten als plasproblemen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Zo heeft de ene man te maken met een sterk vergrote prostaat en nauwelijks plasklachten en heeft de andere man een minimale prostaatvergroting met juist wel veel plasproblemen. Voeding en stress kunnen hierop onder andere van invloed zijn.
BPH is zoals gezegd een medische afkorting voor een vergrote prostaat. Rechts zie je hoe dat er in een dwarsdoorsnede uit ziet. De prostaat is wat groter dan normaal en drukt tegen de urinebuis aan. Daardoor kan bijvoorbeeld een zwakke plasstraal ontstaan of je kunt moeilijker uitplassen. Andere plasproblemen zijn bijvoorbeeld nadruppelen, de plas moeilijk ophouden of vaak plasdrang ervaren.
Meerdere keren per nacht plassen? Zwakke urinestraal? Nadruppelen? Dit zijn typische verschijnselen van een vergrote prostaat (prostaathyperplasie). De A.Vogel prostaattest geeft een indicatie of dit mogelijk het geval is.
Zoals gezegd kan prostaathypertrofie leiden tot plasproblemen. Een gezonde leefstijl kan de klachten helpen verminderen. Ook lijkt een verhoogde spanning op de bekkenbodemspieren een rol te spelen bij de plasklachten van een vergrote prostaat. Deze spieren kun je zelf trainen. Tip: je voelt je bekkenbodemspieren door je anus als het ware 'naar binnen te trekken'.
Het mooie is dat je bekkenbodemoefeningen altijd en overal kunt doen. Zittend als je werkt bijvoorbeeld, staand in de rij bij de supermarkt of liggend in bed wanneer je nog even Netflix kijkt. Lukt het je zelf niet? Een fysiotherapeut kan je erbij helpen.
Meer tips bij BPH? Klik gerust door naar meer info over prostaatvergroting en verschillende voedingstips. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 30-08-2021
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!