Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Je kunt als man zelf je prostaat voelen als je dat zou willen. Hoewel het zelf doen van medisch onderzoek aan de prostaat niet kan, kun je het orgaan wel voelen zitten. Lees hier alles over het bevoelen van de prostaat.
Via de anus kan je de prostaat voelen. De huisarts doet dat wanneer dat nodig is voor prostaatonderzoek. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook de kans op een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat kan klachten geven, waaronder moeilijk uitplassen, nadruppelen of een zwakke plasstraal.
De huisarts kan de prostaat onder meer onderzoeken door middel van bloedonderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de PSA-waarde in het bloed. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en is een eiwit dat wordt aangemaakt door de cellen van de prostaat. Ook lichamelijk onderzoek is mogelijk, waarbij de arts de prostaat bevoelt via de anus. Dit onderzoek noemen we een rectaal toucher. Hierdoor kan de arts verschillende eigenschappen van de prostaat bepalen:
Wanneer de arts via de anus de prostaat bevoelt, doet hij of zij dit met een handschoen aan. Met een glijmiddel wordt een vinger goed glad gemaakt. Meestal kom je zelf op je zij liggen met je benen opgetrokken. De arts brengt zijn of haar vinger via de anus in. Het kan wat gevoelig zijn wanneer de vinger de sluitspier van de anus passeert, maar doorgaans doet het onderzoek geen pijn.
Op deze manier kan de arts door de wand van de endeldarm heen de prostaat bereiken en voelen. De wand van de darm zit er dus wel tussen, de arts kan niet direct op de prostaat zelf voelen.
Hopelijk heeft dit artikel je veel inzicht gegeven in de werking van de prostaat. Benieuwd hoe goed jij eigenlijk op de hoogte bent van de prostaat en de klachten? Doe de A.Vogel prostaatquiz! We stellen je 10 interessante vragen en geven je ook alle antwoorden, zodat je er ook echt wat van leert. Leuk én leerzaam dus!
Kun je maar moeilijk uitplassen of heb je last van een zwakke urinestraal? Nadruppelen? Of meerdere keren per nacht je bed uit moeten om te plassen? Dit zijn typische verschijnselen van prostaatklachten. De A.Vogel Prostaattest geeft een indicatie van de gezondheid van je prostaat.
Ga voor een diagnose altijd naar de huisarts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-03-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!