Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Als je je lichaam voedt met gezond eten en voldoende ontspanning, maar ook met genoeg beweging, maak je je lichaam sterker en weerbaarder. En dat geldt ook in het kader van prostaatvergroting (BPH).
Uit onderzoek* blijkt dat mannen die regelmatig bewegen, minder risico lopen op Benigne Prostaat Hyperplasie (prostaatvergroting). Dat heeft aan de ene kant te maken met de frequentie van het sporten. Zo lopen mannen die vijf of meer uren per week sporten 30 tot 50% minder risico op het ontwikkelen van een vergrote prostaat dan mannen die minder dan twee uur per week sporten.
Aan de andere kant heeft het te maken met het überhaupt bewegen. Een onderzoek van de San Diego School of Medicine (onderdeel van de Universiteit van Californië) laat zien dat mannen die dagelijks matig tot intensief bewegen, 25% minder kans hebben op klachten aan de lagere urinewegen dan mannen die het grootste deel van de dag zitten.
Daarnaast geldt in het algemeen dat overgewicht de kans op BPH even bijkomende plasproblemen kan vergroten. Ook in de strijd tegen eventuele overtollige kilo's is bewegen natuurlijk heel verstandig.
Eigenlijk is iedere vorm van beweging prima, zolang je maar niet te hard 'dreunt'. Het is al goed dat je in beweging bént. Je kunt je natuurlijk in het zweet werken in de sportschool, maar er zijn ook vormen van beweging die gewoon op straat liggen. Bijvoorbeeld:
Doe daarnaast zoveel mogelijk lopend. Breng de (klein)kinderen lopend naar school, pak de trap in plaats van de lift, parkeer de auto wat verder weg en ga zo maar door. Iedere stap telt.
Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Zo heeft de een bijvoorbeeld een zittend beroep en de ander een lopend beroep en eet de een weer meer (of gezonder) dan de ander. Deze én meer factoren spelen een rol bij het bepalen hoeveel beweging nou eigenlijk genoeg is. Gemiddeld wordt uitgegaan van een half uur per dag matig tot intensief bewegen, met variatie in cardio en spierversterkende oefeningen, voor het behoud van een goede gezondheid.
Beweging is natuurlijk altijd goed. Het is onder andere goed voor je lichaamsgewicht, je omvang, je weerstand, je nachtrust en het helpt vaak bij stress. Maar het ondersteunt dus ook de gezondheid van je prostaat. Uit onderzoek van de Loyola Universiteit Chicago bleek dat mannen met goedaardige prostaatvergroting onder ander minder kans hebben op nachtelijke plasdrang. Dit onderzoek werd in 2016 uitgevoerd onder 28.000 mannen tussen de 55 en 74 jaar.
Last van plasklachten? En wil je weten of het met je prostaat te maken kan hebben? De prostaattest geeft een indicatie van de gezondheid van je prostaat. Doe de A.Vogel Prostaattest!
Ga voor een diagnose altijd naar de huisarts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!