Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Je komt net van het toilet af. Je hebt geplast, maar je broek wordt tóch nog nat. Het lijkt wel of je nog wat druppels urine verliest. Mogelijk heb je last van 'nadruppelen'. Helemaal niet prettig natuurlijk. Hoe komt dat nou? En wat kun je zelf doen wanneer je last hebt van 'nadruppelen'?
Er wordt bij mannen onderling niet veel over gesproken misschien, maar het komt vaker voor dan je denkt: nadruppelen. Wanneer je last hebt van nadruppelen verlies je nog wat druppels urine na het plassen. De blaas of de urinebuis worden niet volledig leeg gemaakt tijdens het plassen, waardoor er op het moment dat je opstaat nog wat urine lekt.
Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten, want zo blijf je schone kleren aandoen. Het voelt ongemakkelijk en wellicht schaam je je ervoor of maak je je zorgen dat anderen iets zullen zien of ruiken. Hoe komt het nou dat je nog nadruppelt? En beter nog: wat kun je ertegen doen?
Geneesmiddel bij plasproblemen als gevolg van prostaatvergroting Meer info
Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Hoewel nadruppelen misschien niet véél urineverlies is, valt het toch onder de noemer incontinentie: er is namelijk ongewild verlies van urine. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken:
Nadruppelen na het plassen? Een zwakke urinestraal? Of moeite met uitplassen? Dit zijn typische verschijnselen van een vergrote prostaat (prostaathypertrofie). De prostaattest geeft een indicatie of dit mogelijk het geval is.
Ga voor een diagnose altijd naar de huisarts.
Enkele tips voor de toiletgang die kunnen helpen om nadruppelen zoveel mogelijk te voorkomen, zijn:
Daarnaast kan het helpen om de blaas te trainen, door het plassen een beetje uit te stellen. En ook voldoende lichaamsbeweging is van belang.
Wanneer je last blijft houden van het nadruppelen, kan het eens goed om het eens met de huisarts te bespreken. Zeker wanneer er ook nog sprake is van andere plasklachten en de problemen erg hinderlijk worden voor je.
Je hoeft je echt niet te schamen voor het nadruppelen of voor welke andere plasproblemen dan ook. Dit soort klachten komen veel voor onder mannen en de huisarts bespreekt dit dan ook regelmatig. Dit is hem zeker niet vreemd. Dus schroom niet en bespreek je klachten.
Andere plasklachten bij mannen die veel voorkomen zijn onder andere:
• Moeite met uitplassen;
• Vaak plasdrang;
• Zwakke plasstraal;
• Problemen bij het ophouden van de plas.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 05-04-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!