Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Mannelijke wielrenners zouden vaker erectiestoornissen hebben. En een verminderde zaadkwaliteit. En verschillende plasproblemen. Het houdt niet op met wat er allemaal geroepen wordt. Maar hoe zit het nou allemaal écht met dat fietsen in relatie tot de prostaat?
In Nederland wordt veel gefietst. We leggen gemiddeld behoorlijk wat kilometers per jaar af op onze tweewieler. Heel doelgericht: om naar werk, school of centrum te komen bijvoorbeeld. Of meer sportief: van het stukje fietsen op een mooie middag in het weekend tot uren wielrennen met vrienden. Het fietsen zelf vraagt natuurlijk vooral wat van onze beenspieren. Maar het kan ook extra druk op het bekkenbodemgebied geven, bij mannen dus ook op het gebied rond de prostaat. Het is deze druk die de prostaatklachten zoals plasproblemen zou veroorzaken.
Fietsen is op zich niet belastend voor de prostaat als je verder geen klachten hebt. Heb je al wel klachten? Zoals vaker naar het toilet moeten, moeite om de plas op te houden, een zwakke urinestraal, nadruppelen of druk moeten uitoefenen tijdens het plassen? Dan zouden deze klachten bij lang fietsen mogelijk wat kunnen verergeren. Er is nog steeds geen wetenschappelijke verklaring voor hoe dit precies zit, maar wel wordt het regelmatig ervaren. Ook kan je PSA-waarde tijdelijk wat verhogen na láng fietsen, maar die normaliseert meestal rap na het fietsen weer. Verder zijn er zoveel andere voordelen van beweging op de fiets, dat we fietsen zeker niet zouden afraden. Je kunt wel met een aantal zaken rekening houden...
Last van vage klachten aan de blaas of prostaat? Of heb je last van plasklachten? De prostaattest geeft een indicatie van de gezondheid van je prostaat. Doe de A.Vogel prostaattest!
Ga voor een diagnose altijd naar de huisarts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!