Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
Zijn mannen de 50 gepasseerd? Dan heeft ongeveer de helft van hen een vergrote prostaat. Dat is een heel natuurlijk verschijnsel. Hoe dat zit? Lees het hier.
Een vergrote prostaat kan al vanaf je 45ste voorkomen. Eenmaal 50 jaar, heeft ongeveer één op de twee mannen er mee te maken. Goedaardige prostaatvergroting is meest voorkomende oorzaak van prostaatklachten. Het wordt ook wel Benigne Prostaat Hypertrofie - BPH - genoemd. Bij BPH ontwikkelt zich een nieuw soort, goedaardig celweefsel in de prostaat: een adenoom. Dit adenoom groeit in de richting van de plasbuis en drukt het normale prostaatweefsel naar buiten. Daardoor vernauwt het adenoom de plasbuis en belemmert daardoor de urinestroom waardoor plasproblemen kunnen ontstaan.
Op het plaatje hiernaast zie je een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat is anders van vorm. Hij is groter, breder en hoger dan een normale prostaat. Op het plaatje is te zien hoe de plasbuis vernauwt. Bovendien zie je dat hij langzaam maar zeker meer tegen de blaaswand aan gaat drukken. Beide verschijnselen kunnen plasproblemen veroorzaken.
Meerdere keren per nacht plassen? Zwakke urinestraal? Nadruppelen? Dit zijn typische verschijnselen van een vergrote prostaat (prostaathypertrofie). De A.Vogel prostaattest geeft een indicatie of dit mogelijk het geval is.
Goedaardige prostaatvergroting kan in sommige gevallen zorgen voor plasproblemen. Vaak beginnen deze klachten heel geleidelijk om pas later als hinderlijk te worden ervaren. Ze sluipen er als het ware in. Plasproblemen die kunnen duiden op een vergrote prostaat zijn:
Heb je plasproblemen als gevolg van prostaathypertrofie? Dan hebben we een paar praktische tips voor je:
Doe ook eens de prostaatquiz. Leuk om te ontdekken wat je eigenlijk weet over je prostaat. En hartstikke leerzaam, want je krijgt de antwoorden steeds tussendoor.
Door de jaren heen hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat beweging een positief effect kan hebben op de gezondheid van de prostaat. Uit één onderzoek bleek dat mannen die vijf of meer uur per week bewegen dertig tot vijftig procent minder risico lopen op goedaardige prostaatvergroting dan mannen die minder dan twee uur per week bewegen. Een ander onderzoek, uitgevoerd door de San Diego School of Medicine van de University of California, heeft uitgewezen dat mannen die gematigd tot intensief bewegen 25 procent minder kans lopen op goedaardige prostaatvergroting en klachten aan de lagere urinewegen, dan mannen met een zittende levensstijl.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 30-08-2023
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!