Hoe zit dat...?
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!
De cellen in de prostaat maken een bepaald eiwit aan. Ook wel PSA genoemd. De hoeveelheid PSA in je bloed kun je laten meten. Maar waarom zou je dat doen? En wat zegt deze zogenaamde prostaatwaarde?
De prostaatwaarde wordt uitgedrukt in de letters PSA. Deze afkorting staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. In de prostaat zitten cellen die eiwitten maken en één van die eiwitten is dat zogenoemde PSA. PSA zorgt er kortgezegd voor dat het zaad van de man kan vervloeien. Op deze manier heeft de prostaat een belangrijke functie in de voortplanting en de vruchtbaarheid.
Het meten van de prostaatwaarde, ook wel PSA-waarde genoemd, gaat heel simpel, namelijk via bloedonderzoek. Vanuit de prostaat lekt altijd een klein beetje PSA in het bloed. Dat is heel normaal. Handig is dat deze hoeveelheid in het bloed meetbaar is. De huisarts kan je doorsturen voor een bloedonderzoek (PSA-test) en laboranten onderzoeken vervolgens dit bloed. Ze kunnen zo vrij eenvoudig de prostaatwaarde (of PSA-waarde) in het bloed vaststellen. Dit bloedonderzoek staat meestal trouwens niet op zichzelf. Vaak zal de huisarts ook zelf de prostaat willen onderzoeken. Door via de anus te voelen kan hij een inschatting maken van hoe het met de prostaat gaat. Dit noemen we ook wel rectaal toucheren.
Heb je plasproblemen? En wil je vast een idee hebben of het met je prostaat te maken kan hebben? Doe de gratis A.Vogel prostaattest. Ga voor een definitieve diagnose wel altijd naar een arts.
Wat een normale prostaatwaarde is, hangt een beetje af van je leeftijd. Gemiddeld genomen benaderen artsen de volgende waarden als normaal:
Leeftijd Waarde
40-49 < 2,5
50-59 < 3,5
60-69 < 4,5
70-79 < 6,5
Zoals je kunt zien neemt de PSA-waarde altijd toe als je ouder wordt. Het stijgen van deze waarde hoeft dus niet altijd een gezondheidsprobleem te betekenen. Wijkt je waarde erg af van het gemiddelde dat past bij jouw leeftijdscategorie? Dan zal je arts samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak daarvan. Gelukkig is dat in de meeste gevallen een goedaardige prostaatvergroting (ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie genoemd) die óók hoort bij het ouder worden. Maar het is wel belangrijk dat een arts dat even met zekerheid vaststelt.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2021
De prostaat. Wat weet jij er eigenlijk van? We ontwikkelden een unieke prostaatquiz, waarmee je je kennis test, maar die ook tussendoor uitleg geeft. Leuk en leerzaam dus!