Bij een oogontsteking is meestal het bindvlies dat de binnenkant van de oogleden en het oogwit bekleedt met een dun laagje weefsel, ontstoken.
De binnenkant van de oogleden wordt rood en ook het oogwit wordt rood. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten, waardoor de oogleden aan elkaar vastplakken. Vooral 's morgens bij het wakker worden, zijn de ogen moeilijk te openen. Een oogontsteking geeft een branderig gevoel in één of beide ogen. De ogen kunnen tranen en jeuken.
Een ooglidontsteking kan ontstaan bij een wimperhaarzakje. Soms leidt zo'n ontsteking tot een zwelling met etterige afscheiding. Zorg voor een goede hygiëne en gebruik geen make-up. Draag buiten een zonnebril om lichtirritatie te voorkomen. Bij kinderen: oppassen voor tocht en slaaptekort.
Een traanzakontsteking wordt veroorzaakt door een afsluiting van de traanafvoerbuis. Het oog zelf raakt soms ook ontstoken en vaak is er sprake van koorts. Bij een baby is het oogje vanaf de geboorte al opvallend nat. Na een paar dagen zit er wat etter in de binnenste ooghoek. Als een arts het doorprikt (sonderen) is het meestal opgelost.
Een oogontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie. Overgevoeligheid kan een rol spelen, zoals hooikoorts. Het kan ook zijn dat ogen overgevoelig zijn voor bepaalde make-up. Onhygiënisch omgaan met contactlenzen, of de lenzen te lang inhouden, vergroot de kans op oogontsteking.
Meestal is een oogontsteking binnen een week vanzelf genezen. Het kan wel veel pijn veroorzaken, maar het is meestal niet gevaarlijk. Als de ontsteking het gevolg is van overgevoeligheid of een allergie, kan de ontsteking blijven bestaan zolang er contact is met de stof waarvoor je overgevoelig bent.
Vermindert rode, tranende en geïrriteerde ogen Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Raadpleeg een arts als het oog erg pijnlijk is, als u ineens slecht ziet, als de ontsteking na drie dagen nog niet minder is geworden, als allergie mogelijk een rol speelt of als het hele oogwit rood is. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 16-09-2024