We hebben allemaal wel eens vierkante ogen wanneer we te lang op de laptop hebben gewerkt of op onze smartphone hebben gekeken. Je merkt dan dat je ogen vermoeid raken. Wat doen die beeldschermen nou eigenlijk met je ogen? Is het ok om lang op een schermpje te turen? Lees snel verder, want we duiken wat dieper in op zogenaamde computerogen en geven je handige tips om je kijkers in goede conditie te houden.
Om maar met de deur in huis te vallen, voor het gemak gebruiken we dit in dit artikel de term computerogen maar officieel is dit geen aandoening. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat werken met beeldschermen echt slecht is voor je ogen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen verschijnselen kunt krijgen als je lang op een schermpje zit te turen.
De symptomen van computerogen zijn heel divers. Het meest voorkomend is een vermoeid en zwaar gevoel in en achter de ogen na een paar uur achter de pc. Ook droge en geïrriteerde ogen, hoofdpijn, slecht kunnen focussen en wazig zien komen voor.
Lezen van een beeldscherm vraagt veel meer inspanning van je ogen dan lezen van papier. Dat komt omdat je op zo'n scherm te maken hebt met spiegelingen en reflecties. Vaak zit je ook vrij dicht op het scherm van je pc en zeker van je smartphone. Je ogen moeten zich dan inspannen om de kleine lettertjes en beelden van dichtbij goed te kunnen zien. De ooglens wordt daardoor tijdelijk ovaler en langgerekter, accommoderen noem je dat. Kijk je meer in de verte dan kan de ooglens zich weer ontspannen. Je kunt je voorstellen dat als je oog zich langdurig moet aanpassen, dat een vermoeid gevoel geeft. Tenslotte is het ook zo dat als je op een scherm kijkt je wel zo'n vier keer minder per minuut knippert dan normaal. Dat knipperen doen je ogen om oogvocht goed te verspreiden. Minder knipperen betekent meer kans op droge en geïrriteerde ogen. Niet gek dus dat veel mensen nog steeds de voorkeur geven aan een ouderwetse krant dan deze vanaf een beeldscherm te lezen.
Snelle verlichting van zeer droge ogen Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Zoals je hebt kunnen lezen bestaan computerogen officieel niet. Ook smartphone-ogen zijn niet met wetenschappelijk bewijs onderlegd. Toch zul je zelf merken dat de smartphone nog een tikkeltje inspannender is voor je ogen. Je smartphone houd je veel dichter bij je gezicht en de lettertjes zijn ook kleiner.
Ja, wazig zien kan zeker voor komen als je veel gebruik maakt van beeldschermen. Gelukkig is dat vaak maar even, als je van je scherm wegkijkt. Je ogen moeten zich dan van bijziend naar verziend aanpassen en dat kan soms even duren.
Computers, tv's en smartphones bevatten LCD schermen die voornamelijk blauw licht uitzenden. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je alles op je scherm goed kunt zien en lezen. Wit licht en daglicht bevatten naast blauw meer verschillende kleuren. Dat kun je mooi zien als je zonlicht door een prisma laat vallen. Ook een regenboog laat zien welke kleuren daglicht allemaal bevat. Volgens de Gezondheidsraad kan blauw licht potentieel schadelijk zijn voor de ogen. Het is daarbij nog niet bekend wat precies de grens van blootstelling is waarbij schadelijke effecten optreden.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2023
KOAG/KAG: 11-1019-4105