Jeukende ogen is meestal een onschuldige klacht, maar het kan wel behoorlijk vervelend zijn. Vooral in de tijd dat hooikoorts opspeelt kun je jeukende ogen krijgen. Wat zijn oorzaken van jeukende ogen, behalve de eerder genoemde hooikoorts? En wat kun je zelf doen wanneer je last hebt van jeuk aan je ogen?
Jeuk in de ogen is een gevolg van irritaties aan het oogslijmvlies, door bijvoorbeeld een allergie of een ontsteking. Hooikoorts is zo'n allergie waarbij jeuk aan de ogen kan ontstaan. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je een ontsteking hebt aan de rand van je ooglid, kun je jeuk en een branderig gevoel in de ogen krijgen. In de ooglidrand zitten haarzakjes en talgkliertjes. Deze kunnen gaan ontsteken. Je herkent een ontsteking aan de ooglidrand (blefaritis) ook wel aan een rode, verdikte ooglidrand waarbij de ogen 's ochtends bij het wakker worden soms dichtgeplakt zijn.
Jeuk aan de ogen kan door hooikoorts komen. Pollen van bloeiende planten, bomen of grassen vliegen met name in de lente en zomer door de lucht. Mensen met hooikoorts zijn hier allergisch voor. De pollen komen onder andere op de slijmvliezen van de neus en ogen terecht en veroorzaken daar een allergische reactie: een overgevoeligheidsreactie. Hooikoortsklachten als jeukende ogen of een loopneus en niezen, ontstaan wanneer je in contact komt met pollen.
Behalve jeuk aan de ogen kan hooikoorts er ook voor zorgen dat de ogen rood worden en/of branderig aanvoelen.
Naast hooikoorts zijn er ook andere allergieën die jeuk aan de ogen als symptoom kunnen geven, namelijk een allergie voor bijvoorbeeld:
Wanneer je last hebt van jeukende ogen jeuken, dan is het beter om zo min mogelijk in je ogen te wrijven. Wrijven in de ogen vergroot de jeuk en irritatie aan de ogen en helpt eigenlijk nooit. Door aan je ogen te zitten, breng je daarnaast ook weer extra vuil of pollen in je ogen. En dat is natuurlijk niet wenselijk.
Wanneer je last hebt van jeukende ogen door hooikoorts, kun je gebruik maken van A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels*.
Bij rode, branderige en jeukende ogen Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Als je hooikoorts hebt is het verstandig om zoveel mogelijk pollen te vermijden. Helemaal voorkomen dat je in contact komt met pollen, gaat niet. Maar let bijvoorbeeld op het hooikoortsweerbericht en blijf toch eventjes binnen op de piekmomenten voor wat betreft het hooikoortsweer. 's Ochtends vroeg of na een regenbui waaien er vaak minder pollen door de lucht dan op andere momenten.
een zonnebril dragen als je naar buiten gaat, kan helpen om de hoeveelheid pollen die op je ogen belanden, wat te beperken. Gebruik het liefst een zonnebril die de ogen goed afsluit.
Heb je last van jeukende ogen en heb je het vermoeden dat het door hooikoorts komt? Test het dan. De test bestaat uit acht vragen, en je ontvangt direct je score.
Op zoek naar meer informatie over hooikoorts? Wat is hooikoorts en wat zijn nog meer symptomen van hooikoorts, behalve jeukende ogen? Lees meer in dossier hooikoorts.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 13-09-2021
*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.