Hoe werken je ogen eigenlijk en hoe zijn ze opgebouwd? Hoe ondersteun je je ogen door middel van voeding? En hoe houd je ze schoon, wanneer er bijvoorbeeld een vuiltje in terecht is gekomen? Je leest het in dit artikel.
Je oog bestaat globaal gezien uit drie basislagen:
Verder bevat je oog een lens en een glasachtig lichaam wat het oog zijn ronde vorm geeft en licht door laat naar het netvlies. Rondom het oog zitten allerlei spieren en traanklieren.
Lichtstralen vallen je ogen binnen en worden door de lens op het netvlies geprojecteerd. De afbeelding die op het netvlies valt wordt via de oogzenuw overgebracht naar de hersenen. De hersenen verwerken de afbeelding en geven deze betekenis. De lens dient om het beeld scherp te stellen en de pupillen worden wijder of nauwer om de hoeveelheid licht die het oog binnenvalt te doseren.
Het netvlies van de ogen bestaat uit miljoenen cellen. Het grootste gedeelte van die cellen heeft de vorm van een staafje, met dit type cellen kun je zwart-wit tinten zien en bewegingen onderscheiden. Daarnaast heb je een groot aantal cellen in de vorm van een kegeltje, waardoor je in het daglicht kleur en patronen kunt zien.
Iemand die kleurenblind is, ziet niet alle kleuren even goed. Daarom wordt het ook wel kleurenzienstoornis genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de kleurgevoelige cellen op het netvlies (kegeltjes) niet goed samenwerken. Er zijn verschillende vormen van kleurenblindheid die bepalen hoe en welke kleuren je minder goed kunt onderscheiden.
De kleur van de ogen wordt bepaald door de hoeveelheid pigment (melanine) aan de achterkant van de iris. Hoe meer pigment, hoe donkerder de ogen. Lees meer over oogkleur.
De ogen blijven schoon door traanvocht wat een ontsmettend stofje bevat. Door te knipperen wordt het verspreid over de oogbol. Daarnaast zorgen de wenkbrauwen en wimpers dat zweet en vuil niet zomaar in het oog kunnen komen.
Een vuiltje in het oog kun je verwijderen door het ooglid voorzichtig op te lichten en het vuiltje met de punt van een steriel gaasje of schone zakdoek te verwijderen. Een scherp deeltje in het oog mag je nooit zelf verwijderen, dit kan het oog beschadigen.
Computerogen is geen officiële medische aandoening, maar wordt gekenmerkt door een vermoeid en zwaar gevoel in en achter de ogen na een paar uur achter de pc. Ook droge en geïrriteerde ogen, hoofdpijn, slecht kunnen focussen en wazig zien komen voor. Lees meer over computerogen.
De slijmvliezen van de ogen maken traanvocht aan dat als een traanfilm over het oog ligt. Traanvocht zorgt dat de ogen vochtig blijven en beschermt het hoornvlies tegen uitdroging en vuil. Bij droge ogen is er te weinig traanvocht of is het traanvocht van slechte kwaliteit.
Bij droge, branderige of vermoeide ogen kun je oogdruppels gebruiken voor de verzorging en bevochtiging van het oogoppervlak.
Snelle verlichting van zeer droge ogen Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Bij zeer droge en geïrriteerde ogen Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Wil je weten of je de kenmerken van droge ogen hebt? Doe dan de online 'droge ogen-test'. De test bestaat uit elf korte vragen en je krijgt direct resultaat en een advies.
Bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten beschermen de ogen tegen veroudering. Ook vitamine C, E en zink zijn belangrijk voor de ondersteuning van de ogen.
Dit zijn de belangrijkste voedingsmiddelen voor de ogen op een rij:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2023