Groenten zijn echte vitaminen- en mineralenbommetjes en nog eens enorm veelzijdig ook. Er zijn zoveel groenten met mooie kleuren en lekkere smaken, dat je er elke maaltijd mee naar een hoger plan tilt. Dat groenten goed zijn voor je gezondheid weet je natuurlijk al lang. Je hoort je moeder nog zeggen: "eet je groenten op". Sommige groenten hebben een streepje voor en doen net dat beetje extra voor je. Is je buik bijvoorbeeld vaak onrustig? Zet je tanden dan eens wat vaker in de groenten uit dit artikel. Ze ondersteunen allen op hun eigen manier je spijsvertering.
Met witlof kun je alle kanten op; lekker in de oven met wat kaas, of als basis voor een frisse salade. Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen. Witlof is rijk aan foliumzuur, vitamine B1, vitamine C en kalium. Kom maar door dus met die witlof. Wat dacht je van dit heerlijke recept met gegratineerde witlof?
Courgette is een milde groente voor je darmen, ideaal om wat vaker op het menu te zetten als je vaak last hebt van een vol gevoel. Het bevat veel water en oplosbare vezels, wat een perfecte combinatie is om je stoelgang soepel te laten verlopen. Wist je dat courgette familie is van zowel de komkommer als de pompoen? Courgette kun je rauw en warm eten. Het is bijvoorbeeld ideaal om een calorie-arme en gezonde 'spaghetti' van te maken. Wil je je gasten wat lekkers voor zetten? Probeer dan eens deze courgetterolletjes met spinazie en kaas als voorgerecht.
Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen. Waar normale kool nog wel eens voor gasvorming kan zorgen, is dat bij zuurkool niet het geval. De kool is als het ware al een beetje voor verteerd door de goede bacteriën. Tegenwoordig kun je in de meeste winkels ook kimchi krijgen. Dit komt oorspronkelijk uit de Koreaanse keuken en is gefermenteerde kool met verschillende groenten en kruiden. Het heeft een pittige, fris-zure smaak en is daarom heerlijk als bijgerecht. Heb je zin om zelf in de keuken aan de slag te gaan? Je kunt vrij makkelijk je eigen kimchi maken.
Pompoen is een geliefd eerste hapje om aan baby's te geven en niet voor niks! Pompoen is net als courgette zeer mild voor je darmen. Pompoenen zijn rijk aan oplosbare vezels die de ontlasting volume geven en zacht en soepel maken. Kun je niet altijd makkelijk naar de wc? Dan kan het weleens helpen wat vaker pompoen op je menu te zetten. Elke dag een handje pompoenpitten is ook een goed idee om je spijsvertering een handje te helpen. Met pompoen kun je alle kanten op. Pompoensoep is natuurlijk favoriet, maar verwerk het ook eens in een quiche, zoals deze.
Rucola is een lekker pittige bladgroente. Die pittige smaak wordt veroorzaakt doordat rucola aanzienlijke hoeveelheden zwavel bevat. Je lever kan dat zwavel goed gebruiken. Daarom is rucola een goede aanvulling als je een beetje vriendelijk voor je spijsvertering wilt zijn. Rucola is ideaal als basis voor een salade of om je gerechten mee te garneren.
Wil je weten hoe het zit met jouw spijsvertering? We hebben een leuke spijsverteringstest voor je klaargezet. 10 simpele vragen en je weet hoe het zit met jouw buik.
Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten