75% van de Nederlanders heeft wel eens last van de oren. De nummer 1 en 2 klachten? Overmatig oorsmeer en jeuk. Wist jij dit al over je oren?
Maar liefst 75% van de Nederlanders heeft wel eens last van de oren. Vooral in bed of buiten in de kou, en bijna 20% zelfs altijd. 48% van de mensen met oorproblemen vindt de klachten 'behoorlijk tot erg hinderlijk'. En toch gaat zo'n 60% niet naar de huisarts. Niet klagen maar dragen? Niet ernstig genoeg voor de huisarts? Beide waarschijnlijk! Want misschien zijn de klachten inderdaad niet hevig genoeg om er een arts mee te bezoeken, dat neemt echter niet weg dat je behoorlijk last van je oren kunt hebben.
Oorsmeer kan op haar beurt overigens ook weer jeuk in de hand werken.
Met oorsmeer hebben we over het algemeen geen fijne relatie. Begin je over oorsmeer te praten, dan trekken de meeste mensen waarschijnlijk een vies gezicht. Toch is oorsmeer ontzettend nuttig. Het functioneert als een soort natuurlijk reinigingsmechanisme voor je oren: ongewenste indringers die je oor binnenkomen, worden ermee afgevoerd. Lastig wordt het pas als je tevéél oorsmeer in je oor hebt zitten. Of een oorsmeerprop. Want, zeggen de mensen met oorsmeerklachten uit het onderzoek...
Overmatig oorsmeer kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan te maken hebben met ouder worden, overmatige haargroei in de oren waardoor oorsmeer moeilijk weg kan, eczeem in de oren of suikerziekte bijvoorbeeld. En met oordopjes.
Veel meer dan vroeger maken we gebruik van oordopjes. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het digitale tijdperk: we luisteren muziek via onze telefoon, kijken Netflix op onze tablet met dopjes in de oren en ga zo maar door. Ook gebruiken we oordoppen om ons gehoor te beschermen. Sommige mensen slapen er zelfs iedere nacht mee.
Maar goed, oordoppen. Of we ze nou gebruiken voor het luisteren van muziek óf tegen snurkende partners; met oordoppen duwen we oorsmeer eigenlijk dieper het oor in. Dat bemoeilijkt de afvoer van oorsmeer. Het resultaat? Oorsmeer kan zich gaan ophopen, en langdurig ophopen kan leiden tot een oorsmeerprop. En wat dan?
Zit er iets in de weg in ons oor, dan pulken we graag. Dat kan met onze vingers of een stukje papier, maar open antwoorden in het Nationaal Ooronderzoek gaven aan dat we soms ook met de vreemdste voorwerpen in onze oren wroeten. Bijvoorbeeld:
Lekker wroeten in de oren, het lijkt effectief. Maar helaas. Door met voorwerpen in de gehoorgang te 'graven' stimuleer je mogelijk de productie van oorsmeer alleen maar verder, wat tot overmatig oorsmeer en oorsmeerproppen kan leiden.
Jeuk is de nummer 2 oorklacht onder Nederlanders. Zo'n 25% van de Nederlanders heeft er last van. De voornaamste oorzaken? Het broeierige effect van oordoppen en opgedroogd oorsmeer. Maar ook een droge huid kan jeuk in de oren veroorzaken. Hoe ouder je wordt, hoe vaker dit voorkomt. 'Krabben' met een vinger of een wattenstaafje is wat we voornamelijk doen bij jeuk. Onze tip? Ga nooit in je oren met iets dat kleiner is dan het puntje van je pink. Kleine scherpe voorwerpen kunnen je gehoorgang namelijk flink beschadigen.
Een wattenstaafje gebruiken, het lijkt zo onschuldig. Heerlijk om er een beetje mee in de oren te draaien, want dit prikkelt een gevoelige uitloper van de nervus vagus. Sommige mensen noemen dit gevoel ook wel een OORgasme. Maar hoe lekker ook, verstandig is het niet. Hiermee drukken we ons oorsmeer steeds verder naar binnen én hoe zacht ze ook lijken die wattenstaafjes... de dunne huid in je gehoorgang kan beschadigen.
Het Nationaal Ooronderzoek zou het Nationaal Ooronderzoek niet zijn, als er ook niet was gevraagd naar feitjes over de oren waar je eigenlijk niets aan hebt. Maar die wél leuk zijn om te weten. Wist jij dit bijvoorbeeld al over de oren?
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 21-02-2024