Wist je dat ruim 80% van de Nederlanders wel eens last heeft van oorklachten? Meer dan de helft daarvan heeft hiervoor wel eens zijn oren laten uitspuiten bij de huisarts. Veel gehoorde klachten zijn overmatig oorsmeer, oorsmeerprop, verstopt gevoel in het oor, jeuk en zwemmersoor. Een groot deel doet niets aan klachten als oorsmeer, irritatie en jeuk. Zonde, want er is wat aan te doen. In dit dossier lees je alles over oorklachten. In dit artikel lees je meer over de oren zelf. Je oren zijn de zintuigen waarmee je kunt horen. Hoe zit een oor in elkaar? Hoe komt het dat je geluiden kunt horen?
Het oor bestaat uit het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Hoe is het oor opgebouwd en wat is de functie van deze verschillende delen van het oor? Hier volgt een klein lesje anatomie van het oor:
Tot het uitwendige oor behoort de oorschelp en de gehoorgang. De oorschelp is het deel van je oor dat aan de buitenkant van je hoofd zit. Het is zo gebouwd dat het geluiden uit de omgeving opvangt en overbrengt naar de gehoorgang en het trommelvlies. De oorschelp is gemaakt van kraakbeen en huid.
Vanaf het trommelvlies begint het middenoor. Achter het trommelvlies en in het middenoor bevinden zich de gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. Ze moeten de trilling van het trommelvlies overbrengen naar het binnenoor.
Het binnenoor is een met vloeistof gevulde ruimte. In het binnenoor onderscheiden we drie delen: het vestibulum, de half-cirkelvormige kanalen en het slakkenhuis (ook wel cochlea genoemd). In het met vocht gevulde slakkenhuis bevinden zich vele haarcellen. Deze haarcellen spelen een belangrijke rol bij het omzetten van de geluidstrillingen in een elektrisch signaal, dat doorgegeven kan worden aan de hersenen.
Je oren zijn de zintuigen waarmee je kunt horen. Maar hoe kan dat nou? Hoe kan het dat je zoveel geluiden, toonhoogtes en geluidsterktes kunt waarnemen? Hoe werken de oren?
Geluiden in je omgeving bewegen zich als trillingen door de lucht. Je gehoorschelp is zo gebouwd dat het deze geluidstrillingen goed op kan vangen. De opgevangen geluiden verplaatsen zich door de gehoorgang richting het trommelvlies en ook het trommelvlies raakt hierdoor in trilling. De trilling van het trommelvlies wordt weer doorgegeven aan het middenoor alwaar de gehoorbeentjes de trillingen versterken, om ze vervolgens weer door te geven aan het slakkenhuis.
In het slakkenhuis zitten haarcellen (geluidsreceptoren) en deze ruimte is gevuld met vocht. De beweging van de haarcellen die ontstaat, zorgt voor het vrijkomen van een stofje dat de gehoorzenuw prikkelt. De gehoorzenuw geeft als gevolg hiervan een elektrisch signaal door aan de hersenen. Het signaal komt uit in het gehoorcentrum op de cortex (de hersenschors).
Doordat je twee oren hebt, aan iedere kant van je hoofd één, ben je goed in staat om te bepalen uit welke richting een geluid komt.
Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het zorgt dus normaal gesproken voor een goede balans tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer. Soms kan deze balans verstoord raken. Bij het ouder worden kan oorsmeer droger en harder worden. Ook het gebruik van gehoorapparaten of oordoppen kunnen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Er kan dan een zogenoemde oorsmeerprop ontstaan. De meeste mensen hebben weleens last van klachten aan de oren: Meer dan 80% van de Nederlanders heeft last van oorklachten.
Bron: onderzoek oorverzorging Metrix Lab N=1438 (2016)
1. Oorsmeer-gerelateerde klachten. Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het zorgt dus normaal gesproken voor een goede balans tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer. Soms kan deze balans verstoord raken. Bij het ouder worden kan oorsmeer droger en harder worden. Ook het gebruik van gehoorapparaten of oordoppen kunnen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Er kan dan een zogenoemde oorsmeerprop ontstaan. Oorsmeer-gerelateerde klachten zijn onder andere:
Bijna 40% heeft wekelijks last van oorsmeer en bijna 60% van de mensen met deze oorsmeer gerelateerde klachten heeft wel eens zijn oren laten uitspuiten bij de huisarts, om oorsmeer te laten verwijderen.
2. Oorsuizen of een piep in het oor;
3. Klachten die jeuk of irritatie in de gehoorgang geven, zoals:
4. Oorpijn of een oorontsteking.
Bron: onderzoek oorklachten Panelwizard, N=1438 (november 2016).
Bij overmatig oorsmeer, oorsmeerprop en oorhygiëne Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Reinigt de gehoorgang Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Bij jeuk in de gehoorgang Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Het evenwichtsorgaan bevindt zich in de oren. In het binnenoor om precies te zijn. De drie halfcirkelvormige kanalen en de otolietorganen vormen samen het evenwichtsorgaan. De halfcirkelvormige kanalen zijn gevuld met vocht en in de kanalen bevinden zich ook haartjes. We spreken ook wel van het voorste, het achterste en het horizontale kanaal en de kanalen staan loodrecht op elkaar. De otolietorganen bevinden zich weer ín de halfcirkelvormige kanalen en dit zijn twee zakjes gevuld met vocht en bekleed met haartjes.
Het vocht in het evenwichtsorgaan beweegt als jij je hoofd beweegt. Door de beweging van het vocht verandert de stand van de haartjes. De druk op de haartjes bepaalt het signaal dat wordt doorgegeven aan de hersenen. Zo bepalen je hersenen de positie van je hoofd.
Het evenwichtsorgaan is belangrijk zodat je goed je evenwicht kunt bewaren. Hierdoor kun je rechtop blijven staan, maar ook bij beweging is het belangrijk dat het evenwichtsorgaan goed functioneert.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 21-12-2021