Je bent wat je eet. Dat is toch zo? Maar helemaal geldt dat in de de zwangerschap. Van alles wat jij eet, wordt het kindje in je buik opgebouwd. Zaak dus om extra op je voeding te letten tijdens je zwangerschap. In dit blog lees je welke dingen je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, welke vitaminen en mineralen van belang zijn voor de foetus en bespreek ik per trimester een aantal aandachtspunten wat betreft de voeding.
Tijdens de zwangerschap is het zaak zo puur en onbewerkt mogelijk te eten. Bestrijdingsmiddelen op voedsel en chemicaliën in schoonmaakmiddelen en cosmetica kun je beter vermijden. Ook rauwe vleeswaren en rauw-melkse kazen zijn door het risico op besmetting met een bacterie off-limit. Hieronder een rijtje met de belangrijkste punten om te vermijden:
Ben je zwanger, let dan ook op:
Tijdens alle fasen van de zwangerschap heeft je baby verschillende voedingsstoffen nodig om alle belangrijke organen en systemen aan te leggen. Hieronder de belangrijkste op een rijtje:
Foliumzuur kent iedereen wel als het om de zwangerschap gaat. Deze B-vitamine kun je het beste al voldoende tot je nemen als je zwanger wilt worden en blijft ook tijdens je zwangerschap van belang. Foliumzuur speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Bij een te lage inname wordt het risico op een open ruggetje (spina bifida) bij je baby vergroot. Foliumzuur zit in groene bladgroenten, asperges, broccoli, avocado, bieten, noten en zaden. Twijfel je of je voldoende binnenkrijgt via de voeding neem dan een goed opneembare vorm van foliumzuur, op de verpakking herken je deze goed opneembare vorm o.a. aan de termen: folaat, folate, l-methylfolaat. Zink is van belang voor het DNA van je kindje. Je vindt het o.a. in pompoenpitten, pure chocola, vlees, eieren, havermout en zilvervliesrijst.
Calcium is van belang voor de opbouw van botten en het zenuwstelsel. Bij de ontwikkeling van de foetus gaat alle benodigde calcium eerst naar het kind toe. Krijg je te weinig calcium binnen tijdens de zwangerschap dan gaat ten koste van je eigen botten. Haal de calcium het liefst uit de voeding. Je vindt calcium in:
Vitamine D en K zorgen dat het calcium uit de voeding ook goed opgenomen en gebruikt kan worden. Vitamine D is daarnaast belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Zorg dat je tijdens de zwangerschap elke dag even buiten komt en wat zon meepakt, eidooiers en vis bevatten daarnaast ook vitamine D. Wil je vitamine D bij slikken ga dan uit van 10 microgram per dag. Vitamine K wordt onder andere aangemaakt door een gezonde darmflora, om deze te ondersteunen kun je gefermenteerde producten eten.
Vitamine A is van belang voor een goed werkende placenta, een gezond gewicht van de foetus en om vroeggeboorte te voorkomen. De voorloper van vitamine A vind je in de vorm van betacaroteen in oranje gekleurde groenten en fruit zoals zoete aardappel, pompoen, wortels en abrikozen.
Tijdens de zwangerschap stijgt je bloedvolume met wel 50%, hierdoor is de hoeveelheid ijzer in je bloed verdund. IJzer is belangrijk om je fit te voelen en genoeg energie te hebben. Veel zwangere vrouwen kampen met een ijzertekort. IJzer vind je in vlees en pompoenpitten, ook kun je bij een tekort aan natuurlijke ijzersupplementen denken. Denk ook altijd aan voldoende vitamine C om de opname te bevorderen.
Vooral in het laatste trimester zijn de omega 3 vetzuren EPA en in het bijzonder DHA van essentieel belang voor een goede werking van de hersenen en het gezichtsvermogen. Ook zijn deze vetzuren voor de moeder van belang en kan voldoende inname helpen bij het voorkomen van stemmingswisselingen en vergeetachtigheid na de bevalling. Eet vooral in het laatste trimester 2x per week vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines of forel, of neem anders een visoliesupplement of Krillolie. Choline is van belang bij de ontwikkeling van de hersenen. Een rijke bron van choline zijn eidooiers.
Misselijkheid, afkeer van voedsel en belang van foliumzuur In het eerste trimester krijgen veel vrouwen te maken met misselijkheid en een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen. De misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt onder andere veroorzaakt door de hormoonveranderingen in het bloed door HCG, het zwangerschapshormoon, oestrogeen en progesteron. Wanneer de bloedsuikerspiegel laag is, wordt de misselijkheid erger. Veel zwangere vrouwen hebben dan ook altijd wat eten bij zich of leggen zelfs wat naast het bed om meteen te kunnen eten als ze misselijk wakker worden. Daarnaast bestaat er vaak een enorme "craving" naar zetmeelrijke koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. Op zich is die hang naar brood en pasta niet gek, want deze koolhydraatrijke voedingsmiddelen verhogen de bloedsuikerspiegel snel, zodat de misselijkheid vermindert. Evolutionair Biologen hebben nog een andere verklaring voor de hang naar koolhydraten in de kritieke eerste 3 maanden van de zwangerschap: Toen de mens nog jager-verzamelaar was gaven koolhydraten uit wortels en knollen de minste kans op besmetting met schadelijke bacteriën voor de baby. Terwijl het eten van vlees en groene bladgroenten veel meer kans gaf op besmetting met het een of andere niet zo vriendelijke beestje. In de praktijk kokhalzen veel vrouwen de eerste 3 maanden van de lucht van gebraden vlees en komen groenten er ook maar lastig in. Ook kruidige gerechten en voeding met een rooksmaak zijn niet favoriet. Niet gek want de kruiden en rooksmaak kunnen eventueel bederf van het voedsel maskeren.
Eventuele tekorten aanvullen met volop groente en fruit Joepie je hebt het gehaald en bent aanbeland in het tweede trimester. De meeste vrouwen zijn dan voorbij de misselijkheid en vermoeidheid en beginnen zich steeds beter te voelen. Je buik wordt zichtbaar en je kan door de toegenomen energie meer genieten van je zwangerschap. Ook kun je merken dat je haar dikker is en meer glanst doordat het zwangerschapshormoon HCG voorkomt dat je haar uitvalt. In het tweede trimester is het qua voeding belangrijk om eventuele tekorten, die zijn ontstaan door misselijkheid in de eerste 3 maanden, aan te vullen. Dat betekent flinke porties groenten en een variatie aan fruit.
Vermijden van zoetigheid en neem voldoende omega 3 vetzuren In het laatste trimester is de baby in je buik vooral aan het aanvetten, zo komt hij wel 4x zijn gewicht aan. Dat extra vet wat de baby opslaat, is bedoeld om hem warm te houden na de zwangerschap en fungeert als reserve-energiebron. Tijdens de hele zwangerschap is je bloedsuikerspiegel wat verhoogd, maar tijdens het 3de trimester zorgt je lichaam zeker dat dit zo is. Je wordt in deze periode ongevoeliger voor het hormoon insuline wat het glucose uit je bloed naar de cellen brengt. Dit is een natuurlijk proces en is van belang voor de hersenontwikkeling, de groei en de vetopslag van je baby. Eet je in deze periode te veel suiker en zoetigheid, dan kan dit zorgen dat je na de zwangerschap wat overgewicht hebt. Ook al blijven koolhydraten de hele zwangerschap van belang, zorg zeker dat je in deze periode de goede bronnen kiest en suiker en zoetigheid vermijdt. Ook mag je in deze fase weer iets meer eiwitten eten om je te verzadigen. Omdat je buik nu zo groot is, zijn grote maaltijden niet zo geschikt, eet zo’n 4 a 6 kleine maaltijden per dag en ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zorg vooral in deze fase dat je voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt om de hersenontwikkeling van je kindje te ondersteunen.
Hopelijk ga je met deze tips healthy en happy door de zwangerschap!
Laatste wijziging op deze pagina: 06-08-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten