Wat heeft de zelfgemaakte tomatensaus, broccoli en een pan vol groentes te maken met reuma? Misschien meer dan je denkt. Gezond eten is belangrijk - voor elk mens. Maar gezond eten, en vooral plantaardig eten, heeft een directe link met reuma. Lees meer over het effect van meer groente en peulvruchten bij reuma.
De gevolgen van roken en te weinig bewegen op de ontwikkeling en behandeling van reuma zijn bij veel mensen bekend. Zo is er een verband tussen roken en het ontstaan van reuma. Bewegen wordt juist gerelateerd aan een ‘beter’ verloop van de reuma; je wordt minder stijf. Ook maakt beweging botten en spieren sterker en gewrichten soepeler. Maar dat voeding belangrijk kan zijn, weten veel mensen niet. Toch wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van voeding op reuma – en die er is er op meerdere fronten.
Gezonde voeding is op de eerste plaats belangrijk omdat mensen die gezond eten, minder vaak overgewicht hebben. Overgewicht is een mogelijke oorzaak waardoor artrose en ontstekingsreuma verergeren. Ook kan overgewicht zorgen voor meer pijnklachten, dit komt omdat de druk op gewrichten groter is door de extra kilo’s.
Dit blijkt uit onderzoek: extra buikvet zorgt voor de aanmaak van ontstekingsstoffen. Reumamedicijnen blijken overigens minder goed aan te slaan bij mensen die te zwaar zijn.
Op gewicht blijven is dus belangrijk. En daar speelt, naast zoveel mogelijk bewegen, voeding een sleutelrol. Om af te vallen is het een goede strategie meer groentes en juist minder vlees te eten. Vegetariërs en flexitariërs zijn slanker dan de mensen die elke dag vlees eten. In plantaardige voeding zitten namelijk minder verzadigde vetten en minder calorieën. In groentes, fruit, peulvruchten en brood zitten wel weer meer vezels – en die zijn zeer nuttig als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een voedingspatroon zowel een positieve als negatieve impact kan hebben op het ontstaan van de reuma en op de symptomen van de reuma. Vooral plantaardig eten staat daarbij in de belangstelling. Reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg doet hier al jarenlang onderzoek naar. De hoogleraar geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) stelt dat aan reuma een geringe chronische ontsteking van het lichaam voorafgaat, deze lokt het uiteindelijke optreden van de reuma uit. Die chronische ontsteking hangt samen met weinig bewegen, weinig slapen, roken en ongezonde voeding.
Zonder dat je het doorhebt, vergroot je dus door ongezonde voeding de kans op het ontstaan van reuma. En wat ook opmerkelijk is, blijkt uit zijn onderzoek; ook als je al reuma hebt, is het zinvol te stoppen met roken en je dieet te veranderen. De ziekte-activiteit loopt dan aanzienlijk terug.
Reumatoloog Van Schaardenburg stelt verder dat (deels) overschakelen naar een plantaardig voedingspatroon een positief effect heeft op reuma. Hoewel de ziekte niet verdwijnt, kan de activiteit van reuma wel fors afnemen bij plantaardige voeding. In onderzoek is er een effect te zien na drie maanden tot een jaar nadat je start met een plantaardig dieet bij reumatoïde artritis. Ook goede bacteriën in de darmen helpen mogelijk bij het remmen van ontstekingen, stelt hij. En de juiste voeding … inderdaad, die is weer een belangrijke graadmeter voor een gezonde darmflora.
Wie alleen groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten eet, veganistisch dus, moet wel een vitamine B12-supplement slikken.
Je kunt reuma niet ‘weg-eten’, maar je kunt wel met anders eten meer regie krijgen op je lichaam en de ziekte. En dat is goed nieuws, want zeg nu zelf, wat is leuker dan lekker eten? Zet daarom het stoplicht op groen(te) en hopelijk ervaar je een effect op je lichaam.
Laatste wijziging op deze pagina: 26-10-2017
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten