Het overkomt jonge kinderen regelmatig: een bloedneus. Ze zijn gestruikeld, hebben een botsing gehad of hebben te fanatiek in hun neus gepeuterd. Ook bij volwassenen kan een bloedneus voorkomen. Bij een bloedneus loopt er plotseling bloed uit de neus. Het bloed kan uit één neusgat komen, maar ook uit beide neusgaten. Waarschijnlijk proef je de smaak van bloed, omdat neus en mond met elkaar in verbinding staan.
De oorzaak van een bloedneus is meestal onschuldig van aard. Het neusslijmvlies is zo dun en teer, dat de bloedvaatjes die er doorheen lopen gemakkelijk stuk kunnen gaan.
Als zo'n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven. Behalve door een klap of een val kan een bloedneus ook door andere oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door een vitamine C- of kalktekort in de voeding. Een tik op de neus of peuteren in de neus kan een bloedvaatje beschadigen. Kleine kinderen stoppen wel een iets in hun neus wat een wondje veroorzaakt, bijvoorbeeld een steentje. Sommige mensen krijgen een bloedneus zonder dat er een aanleiding voor lijkt te zijn. Het slijmvlies wordt kwetsbaarder als de lucht erg droog is of als je verkouden bent. Oudere mensen hebben wat zwakkere bloedvaatjes door slijtage. Wie vaak last heeft van een bloedneus, doet er goed aan een arts te raadplegen.
Even rustig gaan zitten en met het hoofd iets naar voren gebogen tien minuten lang de neus dichtknijpen, helpt over het algemeen goed. Als de bloedneus dan nog niet over is, kun je beter een arts raadplegen.
Hydrateert en verzorgt droog neusslijmvlies Meer info
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Je kunt contact opnemen met de huisarts, als:
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 18-05-2020