Van oestrogenen heeft iedereen weleens gehoord, zeker als je een vrouw bent. Maar xeno-oestrogenen of pseudo hormonen zijn minder bekend. Wat zijn xeno-oestrogenen eigenlijk? Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo in het lichaam. In dit blog vertel ik je wat xeno-oestrogenen precies zijn, waar ze in zitten en welk effect ze hebben. Ik eindig met tips om ze te vermijden. Dus lees snel verder.
Ook al hebben we het niet altijd door, we zijn in ons dagelijks leven omringd door talloze chemische stoffen. Zo zijn onnoemlijk veel gebruiksvoorwerpen gemaakt van plastic, rijden onze auto’s op benzine en dragen we kleding van synthetische vezels. Ook smeren we niet-natuurlijke producten op onze huid, verven we ons huis en ga zo maar door. Het nadeel van die zee aan chemische stoffen is, dat deze op allerlei manieren ons lichaam binnenkomen. En daar voor ongunstige effecten kunnen zorgen. We krijgen ze binnen door het gebruik van huidverzorgingsproducten. Zo zijn veel crèmes zoals vaseline op paraffinebasis (een restproduct van de aardolie-industrie). Ook via de voeding komen we er mee in aanraking in de vorm van bestrijdingsmiddelen, dioxines en PCB’s in vlees, vis en melk, kleur-geur en smaakstoffen, en conserveringsmiddelen. Niet alleen via de huid en de spijsvertering, maar ook via de longen nemen we bepaalde stoffen op. Zo zitten er brandvertragers in meubels en huishoudelijke apparaten en zijn we blootgesteld aan luchtvervuiling. Ook sigaretten bevatten verschillende chemische verbindingen.
Plastic verpakkingen zijn een aparte vermelding waard, omdat ze weekmakers bevatten. Deze zorgen ervoor dat het plastic soepel is en kan buigen zonder te breken. Bijna alle verpakkingsmaterialen van plastic bevatten deze weekmakers zoals phthalaten, DEHP en BPA. Het nadeel van deze weekmakers is dat ze in minieme hoeveelheden ‘lekken’ in het product. Voedsel en cosmetica komen daardoor tijdens de productie, het bewaren en het gebruik, bijvoorbeeld bij het drinken uit een plastic fles, in contact met deze verbindingen. Een klein deel van de weekmakers komt zo in het lichaam terecht. Dit is natuurlijk geen gewenste situatie. Omdat kinderen speelgoed vaak in hun mond stoppen is het gebruik van de plastic weekmakers phthalaten in speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar sinds 2005 in de EU verboden. Je kunt je voorstellen dat de weekmakers niet alleen voor kleine kinderen schadelijk zijn, maar net zo goed voor volwassenen.
Het nadeel van de vele stoffen waar we mee in aanraking komen, is dat ze een hormoon verstorende, oestrogeen-achtige werking in het lichaam hebben. Ze verstoren de werking van de lichaamseigen hormonen. En worden daarom xeno-oestrogenen of pseudo-hormonen genoemd. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de vele mogelijke nadelige effecten die dit kan hebben. Zo worden er relaties gelegd tussen de belasting met xeno-oestrogenen en een verstoorde geslachtsontwikkeling, beschadigd sperma bij mannen en een verstoorde schildklierfunctie. Ook zijn er aanwijzingen, dat een overmaat aan xeno-oestrogenen de groei van hormoongevoelig weefsel zou kunnen stimuleren. Er is echter nog geen directe relatie aangetoond. Meer onderzoek hiernaar is nodig.
Totdat er meer bekend is over het precieze effect van deze pseudo-hormonen kun je het beste de belasting met chemische stoffen op het lichaam zoveel mogelijk verminderen. Hieronder vind je 7 tips:
Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten