Wintertijd of zomertijd

Wat is beter voor onze gezondheid?

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Even een terugblik: de wintertijd kun je zien als de 'echte tijd'. Pas vanaf 1977 besloten we de klok in maart een uur vooruit te zetten en in oktober de klok weer terug te zetten. Uit het oogpunt van energiebesparing. Als we de zomertijd zouden aanhouden, wijken we dus af van de oorspronkelijke tijd. Maar is dat erg? Wat zijn de voor- en nadelen van zomertijd en welke tijd is het beste voor onze gezondheid?

Voor- en nadelen van de zomertijd

Pluspunt één: de avonden zijn lekker lang. Tijd genoeg om nog van alles te ondernemen. Tot tien uur op een terrasje zitten, een eindje fietsen na het avondeten of in de tuin werken. En ook weer een voordeeltje voor onze gezondheid, want mensen zijn hierdoor langer buiten. Zou je zeggen...want mensen gaan ook later naar bed en slapen in de zomer minder lang. En onze biologische klok schuift niet mee.
Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen in de zomer wel twee uur minder slaap per nacht krijgen dan in de winter. Ga je wel op tijd slapen, zoals de allerkleinsten onder ons, dan is het in de zomer vaak nog hartstikke warm op de slaapkamer. Gevolg: woelen, zweten en niet kunnen slapen.
Daarnaast kun je in de winter problemen krijgen met opstaan als we de zomertijd aanhouden. Op de kortste dagen is het dan pas om tien uur licht. Hierdoor blijf je langer slaperig en moe. Daarnaast brengt de wisseling van winter- naar zomertijd zelf, ook wat problemen met zich mee. Zweeds onderzoek wees uit dat tot drie dagen na het verzetten van de klok, er meer mensen met een hartinfarct kampen. Een Amerikaanse econoom berekende dat tot zes dagen na het verzetten van de klok, er meer verkeersongelukken plaatsvinden.

Voor- en nadelen van de wintertijd

In de wintertijd wordt het 's winters al vroeg donker, tussen half vijf en vijf uur is het donker. Uit onderzoek blijkt dat dit de avondspits gevaarlijker maakt. Er gebeuren meer ongelukken. Maar....hou je de zomertijd aan in de winter, dan verplaatsen we het probleem misschien naar de ochtend. Want met de zomertijd in de winter blijft het langer donker in de ochtend. Ook niet zo prettig voor onze biologische klok. Die houdt nu eenmaal meer van licht in de ochtend.
Als het altijd wintertijd is zijn de ochtenden door het hele jaar heen een stuk lichter, waardoor mensen beter kunnen opstaan. Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen minder functioneren als we vóór zonsopgang opstaan. Helemaal als je al geen ochtendmens bent. Met de wintertijd hebben we hier minder last van.

Conclusie: de wintertijd wint

Al lijken de lange, lichte avonden erg aanlokkelijk... als we naar onze gezondheid kijken, dan is de wintertijd de beste optie. Je maakt je biologische klok blij en dat is cruciaal voor onze gezondheid. Mensen hebben licht nodig om te functioneren, vooral bij het opstarten.

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Plan een bezoek aan de A.Vogel tuinen. Het bezoekerscentrum is geopend t.m. oktober 2024.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >