Wist je dat magnesium betrokken is bij meer dan 300 processen in je lichaam? Een belangrijk mineraal dus! Het is o.a. belangrijk voor het behoud van sterke botten, een goede concentratie en een goed energieniveau. Eet daarom vaker magnesiumrijke producten! Welke dat zijn en hoe je dat doet?
Spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen zijn allemaal rijk aan magnesium, ze mogen in je menu niet ontbreken want ze bevatten daarnaast nog veel meer andere mineralen. Nu het eindelijk lente is, kun je van raapstelen een lekkere salade maken of ze op je boterham doen.
Noten zijn echt krachtvoer, ze bevatten naast magnesium, vetten en eiwitten die je langdurige energie geven. Kies je noten altijd ongebrand en ongezouten. Dan zit je goed. Overdrijf het nooit met noten een handje vol per dag is meer dan genoeg. Tegenwoordig kun je ook allerlei notenpasta’s verkrijgen, die zijn lekker op een rijstwafel of om je banaan of appel in te dopen. De keur aan noten is ruim denk aan: paranoten, walnoten, amandelen, hazelnoten, macadamia noten enzovoort. Let op pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten.
Rauwe cacao is heel rijk aan magnesium. Wat een goed nieuws hé? Zou dat de reden zijn dat vrouwen vlak voor de menstruatie zo zin hebben in chocola?
Tegenwoordig kun je in de meeste natuurwinkels rauwe cacaopoeder kopen, maar ook vind je daar cacaonibs, dit zijn de kleine crunchy stukjes van de cacaonoot. Deze zijn lekker om je smoothie mee te garneren, maar ook door een salade smaken ze door hun licht bittere smaak heel goed.
Je zou bijna zeggen, wie is er niet groot mee geworden tegenwoordig? De avocadoverkoop is de laatste jaren enorm gestegen en in Amsterdam is er zelfs een heus Avocadorestaurant geopend. Niet gek want naast dat deze groene vruchten bomvol magnesium zitten, zijn ze door de romige textuur onweerstaanbaar en op allerlei mogelijke manieren te gebruiken. Ze dienen goed als gezonde dipsaus in plaats van mayonaise en met een beetje zout zijn ze een perfect tussendoortje. Een avocado maakt daarnaast elke smoothie compleet.
Avocado’s hebben in vergelijking met andere soorten fruit een hoog vetgehalte. Wel 75% van de avocado bestaat uit meervoudig, onverzadigde vetzuren. Ze zorgen dat je minder trek hebt in zoetigheid en geven lang een vol gevoel. Je kunt dus gerust elke dag een avocado eten. Naast deze goede vetten zit de avocado vol met andere vitaminen en mineralen zoals vitamine K, B6, koper, ijzer en foliumzuur.
Je darmen zijn ook blij met avocado’s, ze bevatten wel zo’n 7 gram oplosbare vezels die door je darmbacteriën gegeten worden. Onderaan de pagina meer over avocado's!
Doordat bananen al in een jasje zitten, kun je ze handig overal mee naar toe nemen. Een banaan in je tas mag dan ook zeker niet ontbreken. Hij kan perfect dienen als tussendoortje wanneer de honger je tot aan de lippen staat. Ook op brood is banaan erg lekker.
Zeewier heeft de toekomst, het is rijk aan eiwitten en zit bomvol mineralen en kan daarom goed dienen als voedselbron. Zeewier kan ook gebruikt worden om duurzame energie mee op te wekken en steeds meer bedrijven investeren dan ook in innovaties op dit gebied. Een goede zaak, aangezien we maar één aarde hebben!
Het is soms nog een beetje onwennig om zeewier te eten, maar je ziet steeds meer nieuwe producten in de winkel, zoals spaghetti of noodles van zeewier, zeker een aanrader om een keer te proberen! Algen zoals chlorella en spirulina zijn ook een mooie manier om mineralen binnen te krijgen. Je vindt deze in poeder of tabletvorm.
Broccoli is de krachtpatser onder groenten. Naast magnesium bevat zij ook bepaalde zwavelverbindingen die je lever gebruikt bij het ontgiften.
Linzen en kikkererwten zijn niet alleen lekker maar ook rijk aan mineralen en eiwitten. Je kunt ze door de salade doen, humus is natuurlijk een heerlijke spread en peulvruchten lenen zich ook prima als basis voor een vegetarische burger. Week peulvruchten altijd een nacht, zo worden ze veel beter verteerbaar.
Volkoren granen zijn rijk aan vezels en bevatten ook magnesium. Een bammetje op zijn tijd kan daarom geen kwaad. Kies dan wel voor een goede kwaliteit zuurdesembrood. Door het langdurige rijzingsproces wordt het graan veel beter verteerbaar. Ook havermout bij het ontbijt is een lekkere manier om wat magnesium binnen te krijgen.
Je zou het niet verwachten maar ook in kraanwater zit magnesium. Nog meer reden om elke dag voldoende te drinken. Neem je liever geen kraanwater dan is mineraalwater ook een optie.
Benodigdheden:
Beschrijving:
Snijd de avocado door midden, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd de tomaat en de basilicumblaadjes in kleine stukjes. Meng dit met de avocado en het sap van de citroen en breng op smaak met Herbamare en peper. Je kan er ook wat olie of mayonaise bij doen.
Benodigdheden voor dit heerlijke avocado-toetje:
Beschrijving:
Haal de pit uit de dadels. Meng met een blender (of staafmixer) de avocado, dadels, cacaopoeder en kokosmelk tot een romige mousse. Besprenkel de mousse met de aardbeien en smullen maar!
Deze mayonaise is de gezondste die je kan maken vanwege alle goede vetten in de olie. Je koopt avocado-olie bij de natuurwinkel.
Benodigdheden:
Bereiding:
Doe het ei, citroensap, mosterd en Herbamare en peper in een hoge blender, of gebruik een staafmixer. Mix het mengsel zo’n 10 seconde en begin dan met een heel dun stroompje van de olie LANGZAAM toe te voegen. Het werkt het makkelijkst als je de olie in een schenkkannetje doet. Blijf gieten totdat alle olie op is. Al snel zie je dat het mengsel dikker wordt en begint te binden. Bewaar de mayonaise in een glazen pot in de koelkast. Hier kun je nog een week van smikkelen.
Benodigdheden:
Beschrijving:
Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes (het binnenste gedeelte van de ananas gebruik je niet). Schil ook de gember en snijd of rasp deze in kleine stukjes. Doe vervolgens de ananas, de gember, de amandelmelk, het citroensap, de avocado en de verse basilicum in een bak of maatbeker. Hussel alles met een blender of een staafmixer door elkaar. Bewaar de overgebleven ananas in een bakje in de koelkast.
Wil je ook weten hoe je een avocado nou eigenlijk moet schillen? Klik dan hier voor mijn andere blog!
Groetjes, Hetty
Laatste wijziging op deze pagina: 24-06-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten