Heb je een tuin en denk je dan meteen aan 'onderhoud', 'zwaar werk' en 'gedoe'? Geen zorgen, dat is niet nodig. Tuinieren hoeft niet ingewikkeld en zwaar te zijn. Sterker nog, het is leuk! En nee, dat betekent niet dat de tuin één groot grijs betegeld geheel wordt. Zo zorg je voor een eenvoudige, makkelijk te onderhouden én leuke tuin.
Planten poten, schoffelen, bezemen, snoeien en onkruid wieden. Al die tuintaken betekenen voor mensen met reuma een extra belasting van hun gewrichten. Dat kan ervoor zorgen dat ze opzien tegen het onderhouden van de tuin. Jammer, want tuinieren is juist zo leuk. Een bloeiende en opgeruimde tuin maakt ons blij!
Juist voor mensen met een reumatische aandoening is tuinieren gezond omdat je buiten in de zon werkt (vitamine D!) en je op een gezonde manier aan je dagelijkse portie beweging komt. Maar dan moet je wel leren tuinieren binnen je eigen mogelijkheden en bereik. En dat kan! Volg dit stappenplan en lees hoe je ondanks je reuma toch een mooie tuin krijgt.
In de ene tuin past met flink schuiven net een tuinbankje, de andere tuin lijkt wel een park. Elke tuin is anders, dus bij elke tuin (en hobbytuinier) past een andere indeling. Zorg in ieder geval voor voldoende ruimte om te zitten en genoeg ruimte om bij de planten te kunnen. En houd bij het bepalen van de indeling van de tuin hier ook rekening mee:
Een tuin wordt een stuk makkelijker in onderhoud als je niet op je knieën tussen de planten hoeft te kruipen. Dat kan als je gaat tuinieren 'op hoogte', wat ook wel tafeltuinieren wordt genoemd. In je tuin plaats je grote en hoge plantenbakken waarin je van alles kunt poten en kweken. Kruiden, groente en lavendel; alles kan de hoogte in. Bij tafeltuinieren hoef je niet te bukken als je de planten moet snoeien, bewateren, poten en plukken.
In plaats van een bak, kun je ook een perk aan de rand van de tuin verhogen. Dat is helemaal leuk met planten die een beetje gaan hangen; de verhoging van bijvoorbeeld steen wordt dan bedekt met groen. Die verhogingen geven daarnaast een speels effect in de tuin en je tuin lijkt er optisch groter door. Houd je wel aan deze stelregel bij het verhogen van de tuin: zorg dat je vanuit je huis niet tegen een verhoging aankijkt.
Sommige tuinen bestaan volledig uit steen, andere tuinen zijn een oerwoud van groen. Dat is allebei niet zo praktisch, want ze kosten veel onderhoud (ja, tegels ook!). Gebruik tegels dus op een praktische én leuke manier!
Tegels zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Over het algemeen zien kleine tegels er gezelliger uit, maar zorgen ze wel voor meer onderhoud. Denk aan onkruid wieden en aanslag verwijderen. Beperk dus bestrating tot daar waar het echt nodig is. Kies liever grote dan kleine tegels en kies voor onderhoudsvrije tegels. Gebruik een paar verschillende soorten stenen in de tuin, de afwisseling zorgt ervoor dat de tuin niet saai oogt. En, houten vlonders ogen leuk maar kunnen spekglad worden als het heeft geregend.
De materiaalsoorten van de stenen zijn belangrijk. Je kunt gaan voor een tegel van graniet of basalt: die materialen zijn zo hard en dicht dat er zich nauwelijks algengroei aan hecht. De meest onderhoudsvriendelijke tuintegel is de keramische tegel: deze nemen geen vocht op, waardoor het onderhoud minimaal is. Ook natuurstenentegels laten weinig algengroei toe. Erg praktisch dus.
En nóg gezelliger: betegel een stukje van de tuin met een vrolijk patroon. Laat je inspireren door Arabische tuinen, waar vaak weinig planten staan en de tuinen toch prachtig ogen door de mooie, kleurrijke tegels.
Ook verharding in je tuin heeft onderhoud nodig. Van groene aanslag verwijderen tot het wegvegen van vuil. Hier kun je op voorhand twee dingen tegen doen. Het eerste is een anti-onkruiddoek, leg dat altijd onder de tegels. Wat ook helpt tegen onkruid is het goed voegen van de tegel, bijvoorbeeld met voegmortel.
Een schep, hark, onkruidmes of voegenkrabber, tuinhandschoenen... ze mogen niet ontbreken als je in de tuin aan de slag wilt. Zorg voor lichtgewicht tuingereedschap dat goed in de hand ligt. Sommige modellen zijn ontworpen met extra toebehoren om ondersteuning aan de elleboog te geven en de druk van de handen weg te nemen. Bij diverse winkels kun je tuingereedschap kopen dat is ontworpen om de gewrichten te ontzien. Doen dus!
Ook een uitkomst: een irrigatiesysteem. Die zorgt ervoor dat je de planten zelf geen water hoeft te geven. Door de automatische beregening gaat het water via een (ondergronds) slangenstelsel naar de verschillende planten toe. Een metertje, dat je in de grond zet, bepaalt of de planten water nodig hebben of niet.
1. Heb je een groot gazon? Een robotmaaier is een investering, maar ontlast je wel van geploeter;
2. Zet liever een stevige tuinbank neer dan een paar wankele bistrostoeltjes;
3. Handigheidje om je terras en paden schoon te houden: maak een klein geultje langs de bestrating. Dat zorgt ervoor dat bij een regenbui de gronddeeltjes in de borders blijven steken en het straatwerk niet bevuilen.
In een tuin horen natuurlijk planten – maar welke? Kies voor planten die passen bij je tuin qua ligging en grond en kies natuurlijk planten die makkelijk zijn in onderhoud. Ideaal is een combinatie te maken van vaste planten (de basis) en bloeiers. De gouden regel: 80% basisbeplanting en 20% accenten zoals bloeiers en verwisselbare planten. We geven 5 tips die het tuinieren makkelijker maken.
Schijnt de zon en roept de tuin om een troetelbeurt? Waar wacht je nog op! Ga je aan de slag in de tuin met deze tips. Ga voor ergonomisch tuinieren en maak het jezelf niet onnodig moeilijk!
Afhankelijk van de grootte van je tuin, zul je niet alles in één dag doen. Dat hoeft ook niet, gelukkig. Verdeel het werk dus over meerdere dagen, weken of zelfs maanden. Het kan handig zijn om een kalender aan te schaffen of een planning te maken wanneer je wat doet. Op die manier kun je er ook rekening mee houden dat je over een paar dagen het onkruid gaat wieden.
Drink even water, rust uit en geniet van de zon. Geef je spieren voldoende rust en zorg ervoor dat je tijdens de pauze in een fijne stoel zit. Luister ook naar je lichaam. Kun je zo nog even werken in de tuin? Of vraagt je lichaam om rust?
Voorkom dat je een langetijd in dezelfde houding zit of bepaalde spieren gebruikt. Ga even zitten en dan weer staan; wissel taken af. Werk ook zoveel mogelijk onder schouderhoogte. Lukt dat niet? Pak dan een krukje of werk maximaal vijf minuten op of boven schouderhoogte. Houd je ellebogen licht gebogen als het om bewegingen gaat die enige kracht van je ellebogen vragen. Houd verder je rug recht, plaats je voeten uit elkaar en tenen naar buiten. Pak een kussentje als je op de grond aan het werk moet. Daar kun je op zitten of je knieën op laten rusten.
Gebruik ook zoveel mogelijk beide armen, zeker als je iets tilt. Houd het gereedschap dicht bij het lichaam; voorkom dus dat je teveel strekt of naar voren moet buigen. Dit veroorzaakt ook minder druk op de rug. Til je iets zwaars? Doe dit dan zoveel mogelijk met beide armen en vergeet de buikspieren niet aan te spannen. Zware voorwerpen kun je ook verplaatsen met een kruiwagen. Loop liever een paar keer heen en weer, dan één keer met iets heel zwaars. Zet de last onmiddellijk neer als deze te zwaar is.
Vraag een vriend, vriendin, kennis of de buren of ze je af en toe willen helpen met het onderhouden van de tuin. Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Samen tuinieren is ook nog eens gezelliger.
Laatste wijziging op deze pagina: 04-03-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten