Ben je een watermens? Houd je van wellness? En heb je stress, pijn, slaaptekort of ben je vermoeid door reuma? Dan kan floaten wel eens helemaal jouw ding zijn. Floaten is officieel bekend onder de naam Flotation REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy). Een hele mond vol, maar laat je daar niet door afleiden: het is helemaal niet zo ingewikkeld.
Het is de jaren vijftig als de Amerikaanse neuroloog John Lilly vermoedt dat jezelf tijdelijk afsluiten van alle zintuiglijke prikkels, een positieve werking heeft. Hij ontwikkelt in die tijd de eerste floatcabine. Inmiddels is de methode - en een moderne versie van de cabine - overgewaaid naar Nederland en zijn er allerlei onderzoeken naar gedaan. Met positieve resultaten, ook voor mensen met reuma.
Maar eerst: hoe ziet zo'n floatsessie eruit? Een floatcabine, een soort spaceshuttle of megagrote badkuip met luik, is gevuld met honderden liters water waarin flink wat zout is opgelost. Meestal gaat het om Epsom-zout: een mengsel van zwavel, zout en magnesium. Het water en de lucht in de cabine hebben dezelfde temperatuur als het lichaam, 35 graden Celcius, waardoor het verschil tussen water en lucht niet wordt gevoeld. Dus wanneer je zo'n 45 tot 60 minuten dobbert in deze sterke zoutwateroplossing blijf je zonder moeite drijven én raak je gevoelsmatig gewichtloos.
Liggend in een niet-verlichte cabine en met de oren onder water, krijgen de meeste zintuigen geen prikkels meer. Volledige stilte... Dan kan de ontspanning beginnen. Sterker nog: vergeleken met andere ontspanningsoefeningen, zoals yoga en meditatie, heeft floaten twee keer zoveel effect liet een studie van de Erasmus Universiteit zien. Een floatsessie kan ervoor zorgen dat je je minder uitgeput voelt en dat klinkt goed als je vanwege reuma vaak vermoeid bent. Omdat het lichaam zweeft tijdens het floaten komt de stress vrij en dalen de adrenaline en de bloeddruk, meldt hetzelfde onderzoek. Hierdoor kunnen depressieve gevoelens, stress en angst afnemen.
Floaten klinkt misschien een beetje saai; je dobbert in een bad met zout en om je heen is het donker en stil. Maar juist dat 'saaie' maakt een floatsessie zo gezond. Uit een studie blijkt dat mensen 's nachts makkelijker in slaap vallen als ze een floatsessie hebben gehad. Dit onderzoek liet ook zien dat mensen met chronische klachten minder pijn, angst en stress hadden na een uurtje dobberen. Niet gek dat je dan makkelijker in slaap valt. Bovendien zou floaten de behoefte aan slaap verkorten, omdat de hersenactiviteit door het ontbreken van externe prikkels gelijk is aan die tijdens de REM-slaap, de fase van nachtrust waarin mensen het meest ontspannen zijn.
We verklapten het al een beetje, maar floaten kan ook helpen tegen spier- en gewrichtspijn. En dat is helemaal positief voor mensen met reuma, bij wie pijn één van de meest voorkomende klachten is. Zo toonde onderzoek onder mensen met fibromyalgie aan dat ze na een floatsessie bijna drie dagen lang minder pijn voelden. Na drie sessies werd gemiddeld 33 procent minder pijn ervaren dan voorheen. De spierspanning bleek door het floaten af te nemen en mensen voelden zich ook meer ontspannen. Ook voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en artrose kan deze ontspanningstechniek zorgen voor minder pijn op zowel de korte als lange termijn.
Een tweede manier waarop floaten kan helpen tegen pijn: in veel van deze baden zit Epsom-zout. Dit bestaat uit zwavel, zout en magnesium. En dat laatste ingrediënt, het mineraal magnesium, speelt onder andere een rol bij de stevigheid van het skelet. De spieren in je lichaam functioneren beter als magnesium goed in evenwicht is met het mineraal calcium. En waar we calcium vaak voldoende binnenkrijgen, ligt een tekort aan magnesium sneller op de loer. Spierpijn en gewrichtspijn kan dan ook verminderen door magnesium te eten of aan je (voeten)bad toe te voegen.
Floaten kan allerlei voordelen hebben, ook voor mensen met reuma, maar het is helaas geen medicijn. Je kunt het zien als een hulpmiddel om de kwaliteit van je leven van alledag iets te verbeteren. Weet ook: dat iets voor de één werkt, betekent niet dat het voor de ander ook zo is. Dit soort methodes zijn heel persoonlijk. Probeer het dus vooral zelf en kijk dan of het jouw klachten verlicht.
Laatste wijziging op deze pagina: 27-06-2019
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten