Reuma is een pijnlijke aandoening die wel 100 verschillende vormen kent. Vooral de spieren, gewrichten en het bindweefsel moeten het bij reuma ontgelden. De symptomen kunnen bestaan uit pijn, stijfheid, zwelling en in het ernstige geval zelfs vergroeiing van de gewrichten. De precieze oorzaak van reuma niet bekend. Maar bepaalde vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew, vallen onder de auto-immuunziekten. Bij een auto-immuunziekte is het immuunsysteem ontregeld en worden eigen lichaamscellen aangevallen. Gezien de ernst van de aandoening, zijn er vaak zware medicijnen nodig. Raadpleeg altijd een arts voor de juiste diagnose. Leefstijlfactoren hebben ook invloed. Lees verder voor tips om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen in het geval van reuma.
Onderstaande tips ondersteunen je lichaam zoveel mogelijk bij reuma:
Al het voedsel dat we eten heeft invloed op het lichaam. Wanneer voedsel wordt verteerd, blijven er – afhankelijk van het soort voedingsproduct – resten over: zuren of basen. Dit zijn tegenovergestelden van elkaar. Een licht basenoverschot is wenselijk in het lichaam, dit bereikt u door voldoende groenten en fruit te eten. Streef naar 400 tot 600 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Groentesappen zijn ook een goede manier om extra basen binnen te krijgen.
Het is belangrijk bewust om te gaan met de inname van vetten. Niet alle vetten zijn even gezond. Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Deze kunt u beter vermijden. Omega 3-vetzuren zijn beter en zitten onder andere in vette vis als zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis. Het voordeel van meer vette vis is dat je daarmee meteen vitamine D binnenkrijgt. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol in het lichaam. Zorg verder dat je zoveel mogelijk buitenkomt om via de zon aan vitamine D te komen. Tip: om te bakken en braden zijn roomboter en kokosolie een goede optie. Ook ongebrande noten, avocado’s en olijfolie bevatten goede vetten.
Zoals je hebt kunnen lezen is het voor de zuur-basen balans heel belangrijk dat je genoeg groenten eet. We zijn vaak gewend om alleen bij het avondeten groenten te eten. Maar maak het je doel om bij elke maaltijd groenten te eten. Doe bijvoorbeeld spinazie door je smoothie, eet 's middags een salade en schep bij de avondmaaltijd extra groenten op. Naast dat groenten basisch werken, bevatten ze heel veel vitaminen en mineralen, die de werking van je organen ondersteunen. Ook zijn vooral de groene groenten rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol in wel 200 processen in het lichaam.
Naar de werking van kurkuma wordt op dit moment veel onderzoek gedaan. Er zijn aanwijzingen dat deze wortel het immuunsysteem positief kan ondersteunen. De werkzame stoffen van kurkuma worden het beste opgenomen als ze samen met olie en zwarte peper worden ingenomen. Gebruik kurkuma royaal bij het koken. Verder kan je dagelijks een papje maken van een halve eetlepel kurkumapoeder, een halve eetlepel olijfolie en een flinke snuf zwarte peper. Ook gemberwortel heeft goede eigenschappen. Drink dagelijks gemberthee, door verse geschilde gemberwortel in water te laten koken en het dan te zeven. Verder zijn alle felgekleurde groenten en fruit aan te raden, vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten, denk aan: bosbessen, frambozen, kersen, pompoen, tomatenpuree, broccoli, spinazie enzovoort. Ook groene thee en heel pure chocola bevatten anti-oxidanten.
Wanneer de lever en nieren goed werken, worden afvalstoffen van binnen en buiten het lichaam effectief afgevoerd. Hierdoor blijft het bindweefsel schoon en soepel. Bij allerlei soorten klachten kan het helpen om de lever en nieren te ondersteunen, omdat het zulke grote ontgiftingsorganen zijn. De lever is geholpen met de volgende voedingsmiddelen: broccoli, artisjok, asperges, broccolikiemen, tuinkers, pompoen, rode en witte kool, zuurkool, kurkuma, groene thee, chlorella. Om de nieren te ondersteunen is voldoende drinken belangrijk. Verder zijn brandnetelthee en versgeperste groentesappen van peterselie, komkommer en selderij aan te raden.
In het lichaam worden bij bijna alle chemische omzettingen enzymen gebruikt. Een enzym is vaak een katalysator waardoor een reactie kan plaatsvinden. Ook ruimen enzymen afvalstoffen op. Wanneer er immuunreacties plaatsvinden in het lichaam komen daar ook afvalstoffen bij vrij. Denk aan het slagveld van je immuunleger. Papaine en bromelaine zijn enzymen die voorkomen in papaja en ananas en ondersteunen je lichaamseigen enzymsysteem. Eet dus regelmatig verse ananas en papaja of neem een supplement met deze enzymen. Werk aan de winkel dus! Sterkte - Hetty
Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten