Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Slaap jij lekker? Voldoende en lekker slapen is essentieel om lekker in je vel te zitten. Melatonine speelt een belangrijke rol in je slaap- en waakritme, het stuurt je biologische ritme aan. En het fijne is dat je lichaam dit zelf aanmaakt! Lees in deze blog wat melatonine precies is, hoe het wordt aangemaakt en hoe je de aanmaak van melatonine in je lichaam kunt verbeteren.
Het hormoon melatonine is de beheerder van onze biologische klok. Als het hormoon in je lichaam wordt aangemaakt, bereidt je lichaam zich voor op de slaap. Onder invloed van licht wordt melatonine in de pijnappelklier aangemaakt. Dat is een klein, erwtvormig kliertje midden in de hersenen. Het vangt via receptoren in het oog, signalen op van lichtinval. Wanneer het gaat schemeren en donker wordt, gaat de productie van melatonine omhoog, waardoor je slaperig wordt. Daarnaast vervult melatonine een aantal andere functies in ons lichaam die verband houden met ons immuunsysteem en de geslachtshormonen.
De fotoreceptoren in je ogen zijn erg gevoelig voor het blauwe gedeelte van het lichtspectrum. Daglicht (en dan vooral ochtendlicht) bevat veel blauw licht. Daar reageert je lichaam sterk op: het zorgt ervoor dat je wakker wordt en dat je lichaam minder melatonine produceert/afgeeft. Kaarsen en traditionele verlichting geven meer rood licht af, wat een minder groot effect heeft op je lichaam.
Tegenwoordig worden we gedurende de dag geconfronteerd met dat blauwe lichtspectrum; onder andere door halogeenlampen, televisieschermen, tablets en smartphones. En dat heeft invloed op de melatonine-afgifte. Het signaal om te gaan slapen blijft hierdoor uit, je lichaam denkt dat het nog licht is. Door bewust om te gaan met de hoeveelheid kunstmatig licht, kun je zelf invloed uitoefenen op je melatonine-afgifte.
Gelukkig heb je het grotendeels zelf in de hand. Je kunt gemakkelijk het blauwe licht verminderen met deze vier tips:
Naast dat ons lichaam zelf melatonine aanmaakt, kun je ook melatonine kopen om sneller in slaap te vallen. Veel mensen twijfelen of ze dit willen doen. Over de veiligheid van inname van melatonine op lange termijn, is weinig bekend. Vaak wordt afgeraden om langer dan drie maanden melatonine in te nemen.
Bepaalde voedingsmiddelen helpen je de slaap te vatten, omdat ze melatonine bevatten. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die L-tryptofaan bevatten: één van de 'voorlopers' van melatonine (melatonine wordt namelijk in een aantal tussenstappen aangemaakt). Voor de omzetting aar melatonine zijn dan hulpstoffen zoals vitamine B, calcium en magnesium nodig. De meeste voedingsmiddelen met L-tryptofaan bevatten óók deze hulpstoffen, een handig trucje van de natuur. Hieronder een aantal voorbeelden.
Klik op onderstaande button om meer blogs over slaap te lezen.
Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten