Meer energie? Stop met verspillen!

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Doseren is eigenlijk het kernwoord van dit artikel. Vlieg jij er ’s ochtends vroeg meteen helemaal in en doe je de hele dag door duizend dingen tegelijk? Dan ben je tegen de middag waarschijnlijk al uitgeput.

Analyseer je energieverbruik

En nu niet meteen naar de meterkast rennen en de stand opnemen! Wat we hiermee bedoelen is dat je soms eens goed na moet gaan wat je allemaal doet op een gemiddelde dag. Let hierbij ook op de kleintjes! Ook die tien minuutjes stofzuigen na het avondeten en die 5 minuten bellen met de helpdesk van je tele-provider tellen namelijk mee. Pas als je een goed, gedetailleerd beeld hebt van wat je allemaal doet op een dag en waar je energie dus naartoe gaat, kan je het probleem aanpakken.

Schrappen wat niet past

Een eerste grote stap die je nu moet nemen, is het schrappen van bepaalde taken. Ga eens na voor jezelf of er taken zijn die je kan doorschuiven naar anderen of die je gewoon kan laten vallen? Moet je bijvoorbeeld elke dag stofzuigen? Of kan je wel eens een dagje overslaan? Maak een lijstje van al je taken en verdeel ze in 2 categorieën:

  • Moet ik uitvoeren?
  • Kan iemand anders uitvoeren?

Nu heb je goed zicht op de taken die jij echt moet doen. De rest kan je doorgeven aan iemand anders en van je lijstje schrappen. In het begin zal je het misschien moeilijk vinden om hulp te vragen aan een ander, maar dit moet je echt doen! De taken die overblijven, kan je ook weer gaan onderverdelen in 2 categorieën:

  • Moet dagelijks gedaan worden (bv. eten maken)
  • Moet niet dagelijks gedaan worden (bv. stofzuigen)

Door dit in je achterhoofd te houden en taken steeds op te delen a.d.h.v. dit lijstje, maak je het jezelf al een stuk gemakkelijker.

Stop met multitasken!

Vrouwen zeggen het vaak met veel trots: ‘Wij kunnen meerdere dingen tegelijk!’. Maar is dat echt zo? En belangrijker nog: is dat nuttig/nodig? Eigenlijk is het zo dat wij vrouwen helemaal niet zo goed kunnen multitasken als we zelf denken. Met kleine taakjes lukt het soms wel nog. We wassen alvast af terwijl de kinderen hun bord nog leegeten. Maar achteraf zien we de afwas toch niet zo heel grondig is gedaan. Of dat het een smeerboel wordt aan tafel. En zo is dat met wel meer zaken. Nu lijkt dit onschuldig, maar: hoe groter/belangrijker de taken die je tegelijk uitvoert, hoe groter de kans op fouten.

Van multitasken naar monotasken

Als je alles wat je doet opnieuw moet doen omdat je het de eerste keer maar half goed deed, verspil je heel veel energie. Focus je daarom op die taak waar je op dat moment mee bezig bent. Door er heel bewust mee bezig te zijn, doe je het in 1 keer goed én bespaar je op die manier energie. Met andere woorden: ga van multitasken naar monotasken. Beeld je eens in hoeveel tijd je voor jezelf overhoudt, door te monotasken. Klinkt goed, toch :)?!

KOAG-KAG nr.: 11-1124-2193

Laatste wijziging op deze pagina: 06-11-2024

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Verkouden? Code Roze! Neem A.Vogel Echinaforce tabletten. Ervaar pure plantkracht.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >