Krijg je spastische darm onder controle met deze tips

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Spastische darm? Let op: je darm is je tweede brein

Je darm ligt aan de basis van je gezondheid en wordt ook wel het tweede brein genoemd. Het is niet zo dat je darm de wortel van 78 kan trekken (hoe leuk en handig zou dat zijn), maar er zitten wel 200 miljoen zenuwcellen in en rondom je darmen. Je darmen communiceren constant door middel van neurotransmitters met je hersenen. Zo wordt het grootste gedeelte van serotonine in je darm gemaakt. Dat verklaart waarom je, als je darm niet goed werkt mentale klachten kunt hebben zoals angst, neerslachtigheid, verdriet en concentratieproblemen. Ook zie je dat mensen die antidepressiva slikken als bijwerking last kunnen krijgen van hun darmen. En dat andersom antidepressiva soms helpen bij het prikkelbare darmsyndroom. Zoals de hersenen naar de darmen luisteren is het ook andersom en reageren je darmen onmiddellijk op stresssignalen uit de hersenen. Hieronder mijn tips voor gezonde darmen!

1. Probeer stress te verminderen bij een spastische darm

Onze stresssystemen zijn nog precies hetzelfde als in het stenen tijdperk. Moest je vluchten voor een roofdier, dan was alle energie daarvoor nodig en werd de spijsvertering op een heel laag pitje gezet. Tegenwoordig werkt dit nog steeds zo, alleen is de stressor nu niet het roofdier, maar zorgen over je hypotheek of het gebrek aan likes op je facebookpagina. Bij darmklachten is het eerste wat je moet doen je stress aanpakken, zowel mentaal als fysiek. We kunnen onszelf namelijk mentaal flink op de kop zitten, probeer maar eens een dag op te letten wat voor gedachten er allemaal door je hoofd vliegen. Als die gedachten nou gingen over fluffy puppies, love, peace and happiness.... alla. Maar je staat versteld over wat je jezelf soms in gedachten voor geweld aan kunt doen. Ik kan het niet, het is mijn schuld, ik trek het niet, hij of zij vindt me niet aardig, maar een paar voorbeelden van wat er in je hoofd kan rondgaan. Een gedachte lokt altijd een gevoel uit en een gevoel op zijn beurt weer een chemische reactie. Soms voel je je niet blij zonder reden, maar als je dan gaat terugdenken kun je vaak achterhalen bij welke nare gedachte het gevoel begon. Om stress te verminderen is het zaak je eigen overtuigingen van de werkelijkheid onder de loep te nemen en te toetsen. Een goede manier daarvoor is het stellen van positieve en bekrachtigende vragen. Bijvoorbeeld:

  • hoe belangrijk is dit voorval over 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar?
  • kan ik iets aan de situatie veranderen? Zo ja, doe het. Niet... laat het los.
  • is het waar dat ik....vul maar in. Hoe zou ik me voelen als dit niet waar was?
  • waar ben ik trots op vandaag?
  • wat is het grappige van deze situatie?
  • wie houdt er allemaal van mij?
  • waar ben ik dankbaar voor?

Door jezelf deze vragen te stellen krijg je automatisch een ander gevoel met een andere hormonale respons. Die adrenaline kun je namelijk beter bewaren voor als er echt gevaar is, of als je op de toppen van je kunnen moet presteren bij bijvoorbeeld een belangrijke presentatie.

2. Spastische darm? Beweeg!

Bewegen is wel 1 van de beste manieren om even te ontsnappen aan je brein wat maar ideeën en gedachten blijft spuien. Door met je lijf bezig te zijn verbrand je de energie die vrijkomt door alle stress in je lichaam. Ook helpt het bij de afbraak van stresshormonen. Elke dag een half uur lopen of fietsen na de maaltijd is een goed begin en verbetert de vertering. Beweeg elke dag en voeg als het kan 2 à 3 keer in de week een korte, intensieve krachttraining toe.

3. Wat te eten bij een spastische darm? Pak je voeding aan

Met je voeding kun je veel invloed uitoefenen op je klachten van een spastische darm. Die voeding komt immers in de darm terecht.

  1. Allereerst is het heel belangrijk rustig te eten en goed te kauwen. Als je gaat eten wanneer je heel gestrest bent, loopt de vertering niet optimaal. Je kunt dan beter wachten met eten als je gekalmeerd bent. Kauw je eten altijd goed, de vertering begint namelijk al in de mond. Deze simpele maatregel kan veel verschil maken.
  2. Gluten en melkproducten (lactose) kunnen de oorzaak van darmkrampen en diarree. Het kan zinvol zijn om 2 weken gluten en melkproducten te vermijden en te kijken wat er gebeurt.
  3. Er wordt ook vaak geadviseerd veel vezels te eten, maar het type vezels maakt nog al uit. - Liever wat minder: Onoplosbare vezels, in bijvoorbeeld volkoren brood, kunnen de darmwand die al geprikkeld is nog verder irriteren. - Liever wat mee: Oplosbare vezels in groenten en fruit zijn veel milder voor de darmwand en dienen als voedselbodem voor de darmflora. Zorg elke dag voor minimaal 300 à 400 gram groenten en 2 stuks fruit.
  4. Verder kunnen alcohol en sterke kruiden zoals paprikapoeder en chilipoeder ook krampen uitlokken. Andere kruiden zoals gember en kurkuma hebben juist een gunstig effect op de spijsvertering. Gebruik bijvoorbeeld verse gemberwortel door je smoothie, of maak er thee van. Vermijd frisdranken en koolzuurhoudende dranken.
  5. Drink ook liever niet bij het eten, dit verdunt de spijsverteringssappen. Drink ook geen ijskoude dranken, dit geeft een shock-effect in de darmen. Drink alles op kamertemperatuur en begin je dag met een glas lauwwarm water met wat citroensap. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.

Sterkte!

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Plan een bezoek aan de A.Vogel tuinen. Het bezoekerscentrum is geopend t.m. oktober 2024.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >