De kracht van huilen

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Alleen mensen huilen van emotie

Dieren hebben ook traanklieren maar je zal ze niet zien huilen van emotie. De traanklieren bij dieren zitten er om stofjes en bacteriën uit de ogen te spoelen. De traanklieren van mensen kunnen door verschillende dingen worden geactiveerd, bijvoorbeeld als rook of de damp van gesneden uien de traanklieren irriteert. Ook als er iets in je oog komt wordt er meteen traanvocht geproduceerd om het oog zo snel mogelijk schoon te spoelen. Maar huilen van emotie dat is iets wat alleen wij mensen doen. Zo kun je huilen van verdriet, woede of schaamte maar ook als je overweldigd bent door gevoelens van geluk en vreugde of als je heel veel fysieke pijn hebt. Zien huilen doet soms ook huilen, de sterke emotie van een ander raakt dan je eigen emoties. Denk bijvoorbeeld maar aan de iconische traan van Maxima bij haar trouwen. Ik denk dat velen die keken het ook niet droog hielden. Maar soms kunnen ook de gekste dingen je triggeren om te huilen. Zo krijg ik bijvoorbeeld altijd vochtige ogen als er een ambulance met loeiende sirenes langskomt en alle auto’s aan de kant gaan, weird toch?

Huilen als communicatiemiddel

Huilen heeft evolutionair gezien een heel duidelijke communicatiefunctie. Pasgeboren baby’s zijn volledig afhankelijk van hun ouders, en door naast te schreeuwen ook te huilen komt de boodschap duidelijk aan: Help mij, ik ben hulpeloos! Gedragswetenschappers schrijven bij volwassenen huilen ook die functie toe. Als anderen je zien huilen geeft dat een duidelijk signaal af dat je hulp nodig hebt. Vaak wordt je dan ook snel getroost als je in het openbaar huilt. En dan nog de vraag wat de functie van troosten is. Kan de ander het misschien niet aanzien dat je huilt? "Niet huilen", wordt er vaak tegen kinderen gezegd. Maar leert een kind dan misschien niet juist zijn emoties te onderdrukken?

Vrouwen huilen meer dan mannen

Vrouwen huilen gemiddeld zo’n twintig tot vijftig keer per jaar en mannen maar zo’n vijf tot twintig keer. Als je dat op een heel leven bekijkt is dat voor vrouwen 16 maanden huilen! Wow, gelukkig dat die huilbuien in tussenpozen komen, want je zou er compleet van uitdrogen. Dat vrouwen meer huilen heeft te maken met de verschillende hormoonhuishoudingen. Zo hebben mannen meer testosteron in hun lichaam, wat een soort drempel vormt om te huilen. Vrouwen hebben juist door de aanwezigheid van het hormoon prolactine een lagere drempel om te huilen. Ook zijn de traanbuizen van mannen kleiner dan die bij vrouwen waardoor ze moeilijker kunnen huilen.

Waarom lucht huilen zo op?

Iedereen die weleens gehuild heeft weet hoe het het kan opluchten. Soms loop je al een tijd rond met een knoop in je maag, of ben je boos of heb je weerstand. Of heb je juist een onbestemd leeg gevoel. Soms zit daar dan eigenlijk oud of nieuw verdriet onder. Als je daar eenmaal contact mee hebt gemaakt, gaat de boel vaak letterlijk en figuurlijk weer stromen. Veel vrouwen zullen wel herkennen dat je soms niet eens precies weet waarom je huilt, maar dat je juist vaak tijdens het huilen erachter komt wat je nou precies dwars zit. Het is wel bijzonder om te weten dat tranen veroorzaakt door irritatie van de ogen een heel andere samenstelling hebben, dan tranen van emotie. Die laatste bevatten namelijk hormonen met een pijnstillende werking zoals prolactine, corticotropine en leucine. Ook komen er tijdens het huilen in het lichaam zelf stresshormonen vrij, zoals endorfinen die je kalm maken. in de overgang 10 tips

Huilen mag!

Het is jammer dat huilen zo vaak als een teken van zwakte wordt gezien, zeker mannen worden geacht altijd maar sterk te zijn en niet te huilen. Eigenlijk zonde want als je lange tijd je gevoelens onderdrukt en niet huilt als je wel de behoefte hebt, dan raak je het contact met je emoties een stuk kwijt. Natuurlijk hoef je nu niet meteen om elke wissewasje in huilen uit te barsten, maar loop je een beetje op je tenen of heb je veel stress? Kijk eens of het je lukt een potje te huilen. Bij gebrek aan huilbars zoals in Japan, vind je hieronder de top 10 van beste huilfilms om je eindje op weg te helpen ;-):

  1. Titanic
  2. The Green Mile
  3. Schindler’s list
  4. Hachi: a dog’s tale
  5. Marley and me
  6. The boy in the striped pyjamas
  7. Grave of the fireflies
  8. A walk to remember
  9. The notebook
  10. The pursuit of happiness

Bron: alletop10lijstjes.nl

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

A.Vogel - Ervaar pure plantkracht.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >