Als je gevoelig bent voor brandend maagzuur, dan weet je als geen ander dat bepaalde voedingsmiddelen zuurbranden kunnen opwekken. Direct na het eten ervan krijg je een pijnlijk, brandend gevoel in je maag en slokdarm. Vooral bepaalde kruiden en smaakmakers staan erom bekend. We zetten een paar scherpe rakkers die je beter kunt vermijden, op een rijtje.
Pepers, ook wel Spaanse pepers of chilipepers genoemd, zijn er in veel vormen en kleuren. Ze lijken op paprika's, maar hebben een veel scherpere smaak. De meeste pepers bevatten de stof capsaïcine, die mogelijk de spijsvertering kan vertragen. Het voedsel wat je eet kan hierdoor langer in je maag zitten, wat een risico kan geven op zuurbranden. Vaak is de slokdarm door brandend maagzuur ook al geïrriteerd en dit soort pepers maken de irritatie dan nog erger. Als je zure oprispingen wilt vermijden kun je sambal dus beter even laten staan ;-)
Mosterd wordt gemaakt van gemalen mosterdzaden gemengd met azijn, water en zout. Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
Nootmuskaat heeft een heel specifieke smaak die zich niet makkelijk laat omschrijven. De meeste mensen strooien het over de boontjes en bloemkool. In de 16e eeuw was nootmuskaat een heel bijzonder en duur specerij waar letterlijk om gevochten werd. Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.
Kerrie is een mengsel van specerijen afkomstig uit India. De samenstelling is telkens weer anders maar vaak zit er gember, kardemom, koriander, komijn, kruidnagel, kurkuma en zwarte peper in. Een gerecht wat bereid is met kerrie noem je een curry. Niet elke curry is even sterk, maar door zijn scherpe smaak kun je er voor je maag beter voorzichtig mee zijn.
Een kappertje is een kleine ongeopende bloemknop van de kappertjesplant. Kappertjes zijn groen en hebben een fris-zure smaak. Ze worden vaak toegevoegd aan gerechten met vis en ei. Kappertjes worden ingelegd in zout water of azijn en je raadt het al, dat is nou niet echt prettig voor een geïrriteerde slokdarm.
Wil je meer weten over je spijsvertering en hoe je deze kunt ondersteunen? Lees dan ons dossier spijsvertering. Daar lees je bijvoorbeeld hoe je spijsvertering nou eigenlijk in elkaar steekt, wat veel voorkomende klachten zijn (brandend maagzuur bijvoorbeeld!).
Laatste wijziging op deze pagina: 14-09-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten