5 Typische mannen- en 5 vrouwenkwaaltjes

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

5 typische mannenkwaaltjes

Penopauze

De overgang bij vrouwen kennen we allemaal. Maar bij mannen? Ja, ook mannen maken dit mee! Dit wordt - heel toepasselijk - de penopauze genoemd. Als mannen ouder worden, neemt het testosterongehalte langzaam af. Vanaf het 40e levensjaar kan de man hier wat gaan merken. Denk aan een verminderd libido, erectieproblemen, verminderde energie, stemmingswisselingen.

Prostaatvergroting

Rond het 45e levensjaar gaat hij groeien: de prostaat. Een heel normaal verschijnsel, waar alle mannen mee te maken krijgen. Maar één op de twee mannen boven de 50, gaat hier ook wat van merken. Ze kunnen minder goed plassen, omdat de groei van de prostaat de plasbuis kan dichtdrukken. Gevolg: een zwakke straal, nadruppelen, vaak moeten plassen (en dan vooral ’s nachts!) en moeite met ophouden. Lees meer in de special prostaat.

Overmatig zweten

Mannen zweten meer dan vrouwen. Dat is een feit. Bovendien kleeft er een sterkere geur aan mannenzweet. Aan de ene kant mogen mannen in hun handjes knijpen dat ze meer zweten; vrouwen voelen zich onbewust aangetrokken tot de feromonen in zweetgeur. Maar de geur van oud zweet? Daar rennen ze juist keihard voor weg. Schone kleren en een goede douchebeurt zijn de oplossing. Meer over overmatig transpireren.

Kaalheid

Gek eigenlijk, vrouwen houden veel langer een volle bos haar dan mannen. En sommige mannen houden de volle bos tot hun 70ste en bij anderen begint het haar al dunner te worden op hun 28e. Hoe komt dit? De belangrijkste oorzaak van deze klassieke mannelijke kaalheid is het hormoon DHT (dihydrotestosteron). DHT wordt gemaakt uit testosteron, een hormoon dat mannen veel meer hebben dan vrouwen. Vrouwen kunnen ook kaal worden, maar omdat ze veel minder testosteron hebben zie je dit niet zo snel. Het proces waarin testosteron omgezet wordt in DHT, vindt onder andere plaats in je haarwortelzakje. DHT kan vervolgens worden afgebroken door een andere stof. Als dit echter niet gebeurt, bindt DHT zich aan een zogenaamde androgeenreceptor. Dit zorgt voor het afsterven van het haarwortelzakje. Als je haarwortelzakje is afgestorven, zullen er geen nieuwe haren in groeien. Als dit bij veel haarzakjes gebeurt, dan word je langzaamaan kaler. Hoeveel en waar het hormoon aan een haarzakje kan plakken is, net als de kleur van de ogen, erfelijk en wordt dus doorgegeven door onze ouders. Hierdoor krijgt de ene man inhammen en de andere man een kale kruin.

Kleurenblindheid

Raar, maar waar. Mannen zijn vaker kleurenblind dan vrouwen. Dit geldt voor de meest voorkomende variant, waarbij geen onderscheid kan worden gemaakt tussen rode en groene tinten. Waarom? Dat heeft alles te maken met erfelijkheid. De genen die betrokken zijn bij deze rood-groen- kleurenblindheid liggen namelijk op het geslachtschromosoom X. Waar vrouwen twee X-chromosomen hebben, telt de man maar één X- en één Y-chromosoom. Heeft de vrouw dan juist niet meer kans om kleurenblind te zijn? Nee, de afwijking die tot rood-groen-kleurenblindheid leidt, is recessief. Dit betekent dat een foutje op het ene gen kan worden overschreven door de goede gen. Vrouwen kunnen daarom alleen rood-groen-kleurenblind zijn als ze op beide chromosomen een foute gen hebben. In tegenstelling tot mannen die maar één X-chromosoom hebben. Zit daar een foutje op, dan leidt dit wel direct tot kleurenblindheid. En daarom zijn mannen vaker rood-groen-kleurenblind dan vrouwen. Voor andere soorten kleurenblindheid (bijvoorbeeld blauw-geel-blindheid) geldt overigens dat mannen en vrouwen een even grote kans lopen. De betrokken genen zitten op de ‘gewone’ chromosomen, waarvan beide geslachten er evenveel hebben.

5 typische vrouwenkwaaltjes

De overgang

Rond het 47ste levensjaar begint het lichaam van een vrouw zich voor te bereiden op het beëindigen van de vruchtbare periode. De eicellen zijn dan bijna op, waardoor de eierstokken minder oestrogeen aanmaken. Dit is merkbaar aan de menstruatie. Deze wordt onregelmatiger en stopt gemiddeld rond het 52ste levensjaar helemaal. Tijdens en na de overgang verandert het vrouwelijk lichaam. De overgang kan gepaard gaan met overgangsverschijnselen. Bijna negen op de tien vrouwen heeft in de overgang opvliegers. Veel vrouwen hebben daarnaast te maken met stemmingswisselingen, droge slijmvliezen en neerslachtige gevoelens. Meer over de overgang.

Cellulitis

Vrouwen krijgen veel vaker cellulitis omdat hun huid anders is opgebouwd. De huid van mannen is steviger en bevat minder vet. Bovendien is bij mannen het eiwit collageen anders verdeeld dan bij vrouwen. Collageen is een langgerekt eiwit dat 70 procent van de huid beslaat. Het is verantwoordelijk voor zowel de stevigheid als de elasticiteit van de huid. Als we ouder worden verzwakt het collageen, waardoor vetbolletjes verschijnen. Dit zorgt voor de bobbelige huid die zo typisch is voor cellulitis. Bij mannen zijn de collageeneiwitten gekruist opgestapeld, bij vrouwen liggen ze naast elkaar. Dit maakt de vrouwenhuid minder stevig, waarvoor ze eerder cellulitis krijgen.

Blaasontsteking

Vrouwen hebben een kortere urinebuis dan mannen en de uitgang van de urinebuis ligt bij hen veel dichter bij de anus; in deze omgeving zijn er veel bacteriën. Bacteriën kunnen makkelijker in de urinebuis terechtkomen en soms een blaasontsteking veroorzaken. Bij vrouwen komt blaasontsteking daarom ook veel vaker voor dan bij mannen. Het hebben van seks is de grootste risicofactor voor het krijgen van blaasontstekingen; door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. Met condoom vrijen verlaagt dit risico niet. Advies? Plas na de gemeenschap om de blaas goed te legen. Meer over blaasontsteking.

Menstruatiepijn

Elke maand weer, die ongesteldheid. Voor sommige vrouwen is de week niets anders dan alle andere weken, maar voor anderen staan de dagen in het teken van hoofdpijn, buikpijn, rugpijn of pijnlijke borsten. Hoe komt dit? Tijdens de menstruatie zijn de hormonen in het lichaam tijdelijk een beetje van slag. Daarbij stoot de baarmoeder het baarmoederslijmvlies af (vandaar het bloedverlies), hierdoor trekt de baarmoeder zo hard samen dat er soms zuurstoftekort kan ontstaan. Gevolg: pijn in de onderbuik, die kan doortreken in de rug en benen. Meer over menstruatieklachten

Spataderen

Bij maar liefst 40% van de vrouwen ontsieren spataderen de benen. Niet heel vreemd, als je bedenkt dat de benen een compleet lichaam moeten dragen. De beenaders verrichtten daarnaast zwaar werk om het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog te duwen. Een spatader ontstaat als deze aders hun elasticiteit verliezen en het bloed niet goed meer omhoog gepompt kan worden en blijft hangen. En dat kan een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel in de benen veroorzaken. Maar waarom krijgen vrouwen hier vaker mee te maken dan mannen? De vrouwelijke hormonen (oestrogeen) verminderen de functie van de spierlaag van de vaatwand, waardoor spataderen eerder ontstaan. Daarbij neemt de kans op spataders toe tijdens de zwangerschap. Door onder andere de veranderde hormoonspiegel en groeiende baarmoeder (waardoor het bloed minder goed terugstroomt naar je hart). Dit verklaart waarom spataderen veel vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Meer over spataderen

Laatste wijziging op deze pagina: 21-06-2021

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Bestel voor €27,50 en ontvang gratis A.Vogel Echinaforce Immuunspray in je winkelmand. (m.u.v. geneesmiddelen)

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >