Nachtschadegroenten: zijn ze ongezond bij reuma?

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

Nachtschade is een plantenfamilie die officieel Solanaceae heet. Deze familie bestaat uit meer dan 1500 soorten planten. De naam komt van het feit dat ze in de schaduw groeien en sommige planten in de nacht gaan geuren. De meeste nachtschades kennen wij niet, maar een aantal heb je zeker al eens gegeten. Dat zijn: de aardappel, paprika, aubergine en tomaat. Deze groenten, de eetbare delen van de planten, worden botanisch vaak als fruit gezien.

Waarom eet niet iedereen nachtschades?

Tomaten en paprika's staan bekend als gezond, maar toch eet niet iedereen ze. Dat zou te maken hebben het stofje alkalöide. Deze stof gebruiken nachtschadegroenten om zich te verdedigen tegen insecten en ziekten. Het geeft ze ook hun wat bittere smaak. De alkalöide in nachtschades zou de symptomen van mensen met een auto-immuunziekte kunnen verergeren. Vooral mensen met darmproblemen zouden hier last van hebben. Zij hebben er daarom baat bij om de aardappelen, paprika's en tomaten zo min mogelijk of helemaal niet te eten.

Nachtschadegroenten en reuma

Er zijn ook verschillende vormen van reuma die officieel onder de auto-immuunziektes vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor reumatoïde artritis, waarbij er ontstekingen in de gewrichten en vaak ook de slijmbeurzen en pezen ontstaan. Als je reumatische klachten hebt of een andere vorm van gewrichtspijn schijn je er baat bij te hebben als je deze type groenten vermijdt. Maar helemaal zeker is dat niet. Er is nog geen hard bewijs dat nachtschadegroenten voor meer ontstekingen zorgen of andere symptomen van reuma.

Is het wel of niet gezond om deze groenten te eten?

De vraag die over blijft: is het nu wel of niet gezond om deze groenten te eten als je reuma hebt? Als je niet het idee hebt dat je last krijgt van je reuma door het eten van tomaten en paprika's, kun je deze waarschijnlijk prima blijven eten. Nachtschadegroenten zijn nog altijd supergezond. Ze zitten vol met vezels en allerlei belangrijke vitaminen en mineralen. Wil je toch uitsluiten of het effect heeft op je klachten? Overleg dan met een deskundige en schrap onder begeleiding de groenten minimaal een maand uit je voedingspatroon. Je kunt dan ervaren of de klachten minder worden of dat er geen verschil is.

KOAG/KAG-nr. 4108-0522-2055

Laatste wijziging op deze pagina: 09-06-2022

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >