Gezonde voeding voor je prostaat

Goed voor jezelf zorgen in deze nieuwe levensfase

Nathalie Keers

Nathalie Keers
WhatsApp je vraag

Waarom de prostaat je aandacht verdient

De prostaat is een walnootvormige klier die net onder de blaas om de urineleider heen zit. Door de jaren heen kan de prostaat gaan vergroten, waardoor hij de urineleider wat dichtdrukt. Dit hoort bij het ouder worden een groot deel van de mannen krijgt ermee te maken. Mannen kunnen dan problemen met plassen krijgen; 's nachts meerdere keren plassen, nadruppelen, zwakke straal en niet helemaal kunnen uitplassen. Alfred Vogel was er een groot voorstander van om voeding in te zetten voor je gezondheid, dus ook voor de conditie van de prostaat. Een mooi gedachtegoed, aansluitend bij onderstaande tips.

1. Een goed stukje biologisch vlees op je BBQ

Vetten spelen een belangrijke rol bij allerlei processen in het lichaam, ook kunnen ze ontstekingsreacties verminderen of verergeren. Een goede reden dus om te kiezen voor het juiste type vet. Eet dan ook 2 à 3x in de week vette vis zoals: zalm, makreel, haring en sardines. Ongezouten, ongebrande noten en avocado's kunnen dagelijks gegeten worden. Voor bakken en braden zijn kokosolie, biologische roomboter, Ghee en olijfolie geschikt. Let op, zonnebloemolie en kant- en klare bakboters en lijnzaadolie kun je beter vermijden. Zwaar bewerkt rood vlees zoals salami, worst en vleeswaren zijn niet aan te raden. Vraag je favoriete slager liever om onbewerkt biologisch vlees. Kip en kalkoen hebben de voorkeur aangevuld met af en toe rood vlees van goede kwaliteit.

2. De regenboog op je bord

De stoffen die groenten en fruit hun felle kleur geven zijn antioxidanten. De groentes en fruit maken deze aan om zich te beschermen tegen UV-stralen van de zon en oxidatie. In ons lichaam doen ze hetzelfde en beschermen ze ons tegen oxidatieve schade. Eet ze dan ook volop en probeer het hele spectrum aan kleur te eten. Enkele toppers zijn; blauwe bessen, frambozen, kersen, boerenkool en wortels.

3. Ketchup bij je tosti

Tosti na je voetbaltraining? Doe er lekker ketchup bij. Tomaten zitten vol met lycopeen, een antioxidant die ook een positieve werking op de algehele gezondheid schijnt te hebben. In tegenstelling tot andere antioxidanten die verloren kunnen gaan bij verhitting is dit bij lycopeen niet het geval. Zo zitten ketchup en tomatenpuree er vol mee. Je kunt het beste voor de tomatenpuree kiezen, daar zit geen suiker in.

4. Even geen flauwe grappen bij het koffiezetapparaat

Nee, vandaag ga jij voor thee. Groene thee om precies te zijn. Deze variant is namelijk rijk aan beschermende stoffen. En in tegenstelling tot koffie irriteert het de blaas niet. Zet groene thee nooit met kokend water, maar laat het iets afkoelen en voeg dan het zakje toe. Zo gaan de waardevolle stoffen niet verloren. Je kan 4 à 5 koppen groene thee op een dag drinken. En ook met een dampende kop thee in je handen mag je vast aansluiten bij de stoere weekendverhalen bij het koffiezetapparaat.

5. Een handje noten voor de tv

Na een lange dag werken plof je op je luie stoel, schenkt wat te drinken in en pakt een lekker handje noten. Even ontspannen. Goedzo! Tip voor dat handje noten: ga voor paranoten. Deze zitten namelijk vol met selenium, dat ons lichaam helpt bij bescherming van de cellen.

6. Wijntje?

Biertje? Nee, wijntje! Denk jij nu: ja zeg, eerst al groene thee en nu mijn bier opofferen, moet niet gekker worden? Toch is dat mijn tip. Veel bier drinken komt je prostaat niet ten goede. De alcohol irriteert het blaasweefsel en kan plasklachten verergeren. Waar bier snel wordt omgezet in suiker en vet (denk aan de bierbuik), bevat rode wijn een grote dosis antioxidanten. Eén glas rode wijn per dag is dan een goed alternatief. Dus trek eens een lekker flesje open met je geliefde.

Integreer deze 6 tips in je leven en dan ben je hartstikke lekker bezig! Ben je inmiddels ook benieuwd hoe het eigenlijk gesteld is met de conditie van jouw prostaat?

Doe de Prostaattest

KOAG/KAG-nr. 11-1221-11909

Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2023

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >