Wat is bosbaden en helpt het tegen reuma?

Dit moet je weten over deze Japanse therapievorm

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

Mensen uit Japan doen al decennialang aan bosbaden, wat daar 'Shinrin-yoku' heet. Letterlijk betekent dit: 'een bad nemen in het bos'. Daarmee bedoelen ze geen echt bad met water, maar wel jezelf onderdompelen in de natuur. In Japan is bosbaden een erkende therapie om stress te verminderen. Een arts kan je bijvoorbeeld een aantal uur bosbaden voorschrijven als behandeling. Deze behandeling kun je volgen in één van de tientallen 'therapeutische' bossen in Japan waarbij alles om ontspanning draait.

Hoe werkt bosbaden?

Wat bosbaden anders maakt dan een doorsnee wandeling in het bos, is dat je bewust verbinding maakt met de natuur. Daarvoor gebruik je al je zintuigen en je doet het, zoals de naam al zegt, in een bos. Al kan het ook op een andere plek, als het maar in de natuur is. Contact maken met de natuur kan op allerlei manieren. Je kunt naar de vogels gaan luisteren, op blote voeten lopen of tegen een boom gaan zitten. Als je het maar langzaam en met volle aandacht doet. Laat je dus niet afleiden door je telefoon of andere mensen, maar focus je volledig op de natuur. Je kunt bosbaden ook combineren met bewegen, zoals bijvoorbeeld yoga.

Minder stress en een lage bloeddruk

Japanners zweren bij deze alternatieve therapievorm, omdat bosbaden een positieve invloed heeft op het lichaam en de geest. Zij gaan uit van het idee dat de natuur een helende werking heeft. Bosbaden zou zelfs je immuunsysteem boosten, waarmee de kans op ziek worden wordt verkleind. Verder vermindert het stress, is het goed voor je humeur en laat het je bloeddruk en hartslag dalen. Deze effecten zijn op de korte termijn al merkbaar.

Meer aandacht voor bosbaden in Nederland

Ook In Nederland is steeds meer aandacht voor bosbaden. Als je dit onder deskundige begeleiding wil doen, kun je bij verschillende organisaties 'bostherapie' volgen. Je kunt het ook zelf uitproberen. Een echte 'bosbad-sessie' duurt minimaal twee uur. Je moet er dus echt de tijd voor nemen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. In het begin zal dat onwennig zijn, te vergelijken met als je voor het eerst gaat mediteren. Maar als je eenmaal de effecten begint te merken, gaat dat steeds makkelijk. Heb je geen bos in de buurt? Zoals we al zeiden is het vooral belangrijk dat je het in de natuur doet. Als je eenmaal weet hoe, is zelfs je achtertuin of het park om de hoek een geschikte plek.

Is bosbaden geschikt als je reuma hebt?

Bosbaden is goedkoop en altijd dichtbij. Dat maakt het geschikt voor iedereen die het belangrijk vindt om te ontspannen en wie zich willen leren terugtrekken in de natuur. Ook als je reuma hebt, kan dit een goede vorm van ontspanning zijn. Bij pijnlijke en stijve gewrichten, kan bosbaden pijn verminderen en de spieren weer helpen ontspannen. Bij vermoeidheid kan het juist voor nieuwe energie zorgen. We weten dat alleen al kijken naar natuur, een positieve werking heeft op ons lichaam en geest. Als je reuma hebt, is het dus de zeker de moeite waard om dit uit te proberen.

Laatste wijziging op deze pagina: 04-05-2022

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >