9 handige tips

Om je ochtend goed mee te beginnen

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

Tuinieren wordt vaak geassocieerd met zwaar werk. Veel mensen denken daarom dat je beter niet meer in de tuin kunt werken als je een gewrichtsaandoening hebt, zoals artrose. Gelukkig is dat niet waar, want in de tuin werken is juist heel gezond! Door buiten te zijn voel je je fitter, blijf je in beweging en als de zon schijnt maakt je lichaam ook nog eens vitamine D aan. Genoeg redenen waarom tuinieren een goed idee is. Toch ligt overbelasting van je lichaam op de loer, zeker als je artrose hebt. We delen daarom 9 handige tips waarmee tuinieren minder zwaar, makkelijker en nog leuker wordt.

1. Doe eerst wat rek- en strekoefeningen

Voordat je begint met werken in de tuin, is het slim om een paar rek- en strekoefeningen te doen. Daardoor warmen je spieren op en worden deze soepeler. Vraag je fysiotherapeut of reumatoloog om geschikte, kleine oefeningen.

2. Gebruik de juiste hulpmiddelen

Tuingereedschap is er niet voor niets. Het zijn handige hulpmiddelen die tuinieren makkelijker maken. Schaf bijvoorbeeld niet een gewone grasmaaier, maar een elektrische grasmaaier aan. Gebruik een goede tuinschaar om takken en bladeren te verwijderen en koop een onkruidtrimmer. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, voorkom je dat je tijdens het tuinieren te veel herhalende bewegingen maakt.

3. Draag warme kleding

In het voorjaar kan het nog best fris zijn buiten. Trek daarom extra warme kleding aan als je in de tuin gaat werken. Zo blijven je spieren lekker warm en zullen deze minder snel verkrampen. Dat werkt een stuk aangenamer!

4. Probeer niet te bukken en te hurken

De kans dat je tijdens het tuinieren onbewust een keer gaat hurken of bukken, is vrij groot. Probeer dit toch zo min mogelijk te doen. Zorg dat je bijvoorbeeld tijdens het werk kunt zitten op een kurkje of stoel. Moet je toch een klusje doen dichtbij de grond? Ga dan met je knieën op een kussen zitten. Zo verminder je de druk op je gewrichten.

5. Doe niet al het werk in één dag

Als je artrose hebt, is het belangrijk om je energie goed te verdelen. Ga daarom nooit een hele dag in de tuin werken, maar verdeel het over een hele week of langer. De ene dag kun je het gras gaan maaien, de andere dag de planten water geven en snoeien doe je weer op een ander moment.

6. Neem pauze

Blijf goed naar je lichaam luisteren tijdens het tuinieren. Als je toch je gewrichten begint te voelen of moe wordt, ga dan een andere dag verder of neem een lange pauze. Niets is zo fijn als even tot rust komen in het zonnetje.

7. Gebruik je grote gewrichten

Wees extra bewust van welke gewrichten je gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld niet je vingers om iets vast te pakken, maar je handpalm. Laat vooral de grote gewrichten het werk doen. Je grote gewrichten zijn minder kwetsbaar dan je kleine gewrichten. Grote gewrichten zijn bijvoorbeeld je elleboog, schouder, knie en heup.

8. Gebruik een kruiwagen

Nog zo'n handig hulpmiddel! Een kruiwagen is onmisbaar in elke tuin, maar helemaal voor mensen met artrose. Een kruiwagen neemt al het zware sjouwwerk van je over.

9. Vraag om hulp

Wees niet bang om de hulptroepen in te schakelen als je een zware klus voor de boeg hebt. Een familielid, goede vriend of vriendin of die handige buurjongen wil vast een handje helpen. Bovendien is samen tuinieren veel leuker!

KOAG-nr. 4108-0322-1103

Laatste wijziging op deze pagina: 30-03-2022

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >