Satijnzacht en glanzend, zo zien we onze benen meestal het liefst. Spataderen horen niet in het schoonheidsideaal thuis. Maar helaas is de realiteit vaak anders. Velen van ons krijgen er vroeg of laat toch echt mee te maken. Spataderen veroorzaken meestal geen klachten, maar ja... storend zijn ze wel. En ze kunnen ook een moe en zwaar gevoel in de benen geven. Zeker als de zon schijnt, want onder invloed van warmte kunnen de klachten toenemen.
Spataderen. Hoe kom je er eigenlijk aan? Er is niet altijd een eenduidige oorzaak voor aan te merken. Soms heeft het te maken met een verhoogde druk op de aderen, door zwangerschap of overgewicht bijvoorbeeld. Maar ook langdurig staan, een gebrek aan beweging en erfelijkheid kunnen een rol spelen. Feit is dat er bij spataderen teveel bloed ophoopt tussen twee aderkleppen in de benen. Normaliter wordt al het bloed uit de benen teruggepompt naar het hart, maar soms werken de kleppen in de aderen een beetje minder en verloopt dat proces niet helemaal naar behoren. Het bloed dat zich ophoopt tussen twee kleppen, kan via de huid doorschijnen als een welbekende spatader. Een blauwpaars, kronkelig riviertje...je kent ze wel. Gelukkig kan je zelf van alles doen om spataderen te voorkomen of om de klachten te verminderen. Kun je de zomer stralend tegemoet ;-)
Er wordt wel eens gezegd dat je bij spataderen minder moet bewegen. Immers, je benen voelen toch al moe en zwaar aan? Maar niets is minder waar. Bewegen is juist goed. Dat wil zeggen: bewegen waarbij je de druk op de aderen niet nog verder vergroot. Ga je ineens gewichtheffen met een stang van 80 kilo, dan kun je je voorstellen dat dat je spataderen eerder verergert dan vermindert. Maar lage-impact sporten als wandelen, zwemmen, fietsen of rustig joggen is juist heel goed. Sporten waarbij je je onderste kuitspieren moet gebruiken. Het mooie is dan namelijk dat die spieren je aderen weer 'masseren' en dat is alleen maar goed voor de doorbloeding aldaar.
Er zijn talloze gerichte oefeningen om te doen bij of ter voorkoming van spataderen. De hakken-tenen-oefening bijvoorbeeld. - Ga plat op je voeten staan en hef vervolgens afwisselend je tenen en je hakken. Doe dit in totaal 30 keer.
- Een andere oefening is om te gaan liggen met je benen op een kussen. Vervolgens doe je eigenlijk hetzelfde: je trekt je tenen naar je toe, waarbij je je kuit voelt strekken, en vervolgens duw je ze juist weer van je af.
- Een derde optie is: liggend fietsen. Ga op je rug liggen en maak grote fietsbewegingen in de lucht.
Probeer geraffineerde suiker, bewerkt voedsel, frisdrank, alcohol en roken zoveel mogelijk te vermijden. Kies juist wel voor fruit en heel veel groente. In de schil van groente en fruit zitten zogenaamde bioflavanoïden die je aderen helpen herstellen van de inspanningen van de dag en ze beschermen tegen vrije radicalen. Extra groente en fruit eten is eigenlijk heel makkelijk: maak een lekkere smoothie met vers fruit en een hand spinazie in de ochtend of eet een heerlijke kom zelfgemaakte soep als lunch.
De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om haar goede invloed op de aderen. Aesculaforce tabletten* van A.Vogel bevat extracten van de paardenkastanje. De tabletten ondersteunen de doorbloeding in de aderen, helpen daardoor bij spataderen en verlichten óók symptomen als een zwaar en rusteloos gevoel en kramp.
* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Aesculus hippocastanum L. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
KOAG/KAG-nr. 11-0521-8264
Laatste wijziging op deze pagina: 07-06-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten