Kalm aan! (nu de drukte weer begint)

5 tips om het rustiger aan te doen

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Het leven is soms druk. Dat kennen we allemaal. En op bepaalde momenten is het net even wat drukker. Zoals voor de zomervakantie. Ken je dat? Dat je privéagenda dan uitpuilt van afspraken met vrienden (want ieders vakantie nadert en wanneer zie je elkaar anders weer?), je werk afgerond moet zijn voor je verlof hebt, het huishouden op orde moet zijn, je de juf-en-meester-cadeautjes nog snel in elkaar moet knutselen en je tussen de bedrijven door de vakantiespullen nog moet inpakken? Veel in een korte periode, dat is de samenvatting. En na de zomer – nu dus – gebeurt er eigenlijk weer even hetzelfde. Het werk moet weer opgepakt worden (en er is veel blijven liggen), de afspraken met vrienden die je vóór de zomer niet ingepland kreeg moeten nú, scholen starten weer, sportclubs starten weer en ga zo maar door. Het hoort bij het leven, die drukte af en toe, maar prettig is het niet altijd. Misschien slepen deze tips je er doorheen.

Tip 1: Stel jezelf de vraag: wiens probleem is dit?

Veel van de drukte die jij ervaart, wordt je door een ander opgelegd. Neem het werk bijvoorbeeld. Dat er tijdens jouw vakantie werk opstapelt, is niet jouw probleem. Wiens wel? Juist, dat van je baas. Je baas hád er voor kunnen kiezen om tijdelijk vervanging in te zetten. Hij hád keuzes kunnen maken in wat jullie als afdeling in de zomermaanden wel en niet oppakken. Zo had het werk zich namelijk niet hoeven opstapelen. Jij kunt in je eentje geen ijzer met handen breken, dus laat het probleem bij wie het is. Geloof me. Dat lucht meteen op.

Tip 2: Nee zeggen = ja tegen jezelf

Natuurlijk wil je je vrienden graag weer zien na de vakantie. Maar je kunt nou eenmaal niet alles in drie weken proppen als je ook nog een baan en een gezin hebt bijvoorbeeld. Ook jij hebt je rust nodig. En: hoe gezellig ben je eigenlijk als je onuitgerust op een afspraak met vrienden komt? Nee zeggen tegen het ene is vaak ja zeggen tegen jezelf. Echt doen af en toe.

Tip 3: Het hoeft niet allemaal nú

Deze tip ligt een beetje in het verlengde van tip 2. Want niet alles wat je nog wilt of moet doen, hoeft gelijk nú. Voel je de druk om met vrienden af te spreken, omdat je ze te lang niet gezien hebt? Plan gewoon vast een afspraak in voor over een tijdje. Dan ben je dat gevoel van druk kwijt én heb je rust doordat er een datum staat. Hetzelfde geldt op je werk. Collega's die wat van je willen, willen dat vaak allemaal nú. Lastig, als je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, want daardoor kun je de neiging hebben om aan alles prioriteit 1 te hangen. Zonde, want als je even een pas op de plaats doet, hóeft het vaak helemaal niet allemaal nú.

Tip 4: Leg de lat wat lager

Social media laten het leven van anderen altijd perfect lijken. Die ene mama-blogger met dat perfect gefotografeerde hoekje van haar kind? Geloof me, de puinhoop ligt áchter de fotograaf. Die influencer die altijd lachend met haar perfecte partner op de foto staat? Ze is onzeker en heeft dagelijks bonje met die partner over wéér een foto. Zo werkt het gewoon. Op internet en social media lijkt alles leuk en perfect, in het echt ís het dat echt niet. Dus ook jouw lat mag gerust een stukje lager.

Tip 5: Sta jezelf toe om hulp in te roepen

Hulp vragen is voor perfectionisten not done. Niet omdat ze altijd denken dat ze het zelf beter kunnen - zo wordt het vaak geïnterpreteerd - maar omdat ze gewoon vinden dat ze alles zelf (aan) moeten kunnen. Herkenbaar? Hulp vragen mag. Niemand kan de hele wereld in z'n eentje dragen, ook jij niet. Maar het is wél belangrijk om het uit te spreken. Iemand anders is namelijk niet bezig met hoe druk jij bent, dat ervaar alleen jij. En kun je op een piekmomentje nog even een extra steuntje in de rug gebruiken? De Passiflora Rustgevende1* spray van A.Vogel kan je dan helpen. 5x sprayen in je mond helpt je snel** tot rust te komen bij stressmomenten1*, terwijl je wel fris en alert blijft1*.

1Passiebloem.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
**Onafhankelijk consumentenonderzoek: 56% van de testers (n=70) vindt dat de spray snel helpt.

KOAG-KAG-nr:11-0824-1598

Laatste wijziging op deze pagina: 21-08-2024

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Plan een bezoek aan de A.Vogel tuinen. Het bezoekerscentrum is geopend t.m. oktober 2024.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >