Dat het eten van veel suiker ontstekingen in je lichaam kan veroorzaken is een feit. Minder bekend is het effect daarvan op reuma. Toch wordt aan mensen met gewrichtspijn geadviseerd om suikers zoveel mogelijk te schrappen. Hoe zit dat met fruitsuikers?
Zonder suiker leven kan niet: je lichaam heeft het nodig! Suiker is namelijk de brandstof voor je lichaam en levert energie. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we kunnen denken en bewegen. Maar tegenwoordig krijgt ieder mens gemiddeld 35 kilo suiker per jaar binnen. Suiker zit van nature al in veel voedingsmiddelen, zoals in fruit en groenten, maar wordt vooral aan ons eten toegevoegd. Het zit in koek, snoep, gebak, frisdrank, pizza, soep en allerlei kant-en-klaarmaaltijden.
Van suiker weten we dat het ontstekingen in het lichaam bevordert. Dat heeft mogelijk te maken met de vorming van vrije radicalen. Dit zijn moleculen die zorgen voor een verstoring van het proces van bepaalde cellen: hoe meer vrije radicalen, hoe meer gezonde cellen hun werking niet goed kunnen doen.
Er is nog weinig bekend over het effect van voeding op reuma, maar suiker lijkt reumatische klachten te kunnen verergeren. Hoe dat precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring: doordat je lichaam druk bezig is met het onderdrukken van de ontstekingen - die deels worden veroorzaakt door de suiker - gaat er minder aandacht naar de reumatische klachten. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het UMCG dat suiker ervoor zorgt dat de samenstelling van darmbacteriën verandert en er meer slechte bacteriën in dit orgaan komen. Hierdoor ontstaat eerder ontstekingsactiviteit in het lichaam en die jagen weer ziektes als reuma aan. Je microbioom heeft namelijk een directe invloed op de balans van ontstekingsremmende en -stimulerende reacties in de darmen. Dit ecosysteem beïnvloedt de immuniteit en is ook betrokken bij een groeiend aantal ontstekingsaandoeningen waaronder reuma.
Zo min mogelijk suiker eten wordt daarom aangeraden als je reuma hebt. Maar geldt dat alleen voor 'gewone' suiker of ook voor de suikers in fruit? Voor je lichaam is elke vorm van suiker precies hetzelfde. Dat geldt dus voor de suiker in een gevulde koek, in honing en in een banaan. Het enige verschil is dat er in een banaan ook gezonde voedingsstoffen zitten, zoals vitaminen en mineralen en in een gevulde koek niet. Een stuk fruit eten blijft dus altijd een betere keuze als je reuma hebt, maar eet ook dit met mate. Het algemene advies van twee stuks fruit per dag, is er niet voor niets, en geldt ook voor mensen met reuma. Ook in groenten zit suiker, maar wel minder. Daar mag je dan ook meer van eten: minimaal 250-300 gram per dag.
Zoveel mogelijk onnodige suikers uit je eetpatroon bannen hoeft niet moeilijk te zijn. En omdat het reumatische klachten kan verminderen en je automatisch een stuk gezonder gaat eten, is het de moeite waard. We geven drie tips die je vandaag nog kunt toepassen.
Suiker zit niet alleen in veel voedingsmiddelen, maar ook in drinken. Denk aan frisdrank, yoghurtdrink, bier en wijn. Door dit zo min mogelijk te drinken en het suikerklontje weg te laten uit je kop koffie of thee, heb je de eerste suikerbommen al getackeld. Het gezondste drankje is en blijft water. Voeg er verse munt, gember of een schijfje citroen aan toe als je een glas water wat meer smaak wilt geven.
Het ligt voor de hand, maar kant-en-klaarmaaltijden zitten vol met suiker. Dat komt omdat ze zo langer houdbaar zijn. Laat de blikken soep, cruesli, kant-en-klare lasagne en diepvriespizza achterwege. Kook altijd zelf en vers. Dan ben je zelf de baas over wat je in je eten stopt en is suiker toevoegen niet nodig.
Als je altijd veel suiker hebt gegeten, heeft je lichaam tijd nodig om te wennen aan je nieuwe eetpatroon. Gun het deze tijd ook. Je kunt namelijk last krijgen van hoofdpijn, een hongergevoel en vermoeidheid. Zodra je lichaam gewend is, ga je je echt beter voelen en mogelijk zelfs energieker.
Het blijkt keer op keer uit onderzoek: plantaardig eten is gezond voor mensen met reuma. Het wordt namelijk in verband gebracht met vriendelijke bacteriesoorten en ontstekingsremmende activiteit. Het eten van bijvoorbeeld noten, groenten en granen wordt dan ook in verband gebracht met een grotere hoeveelheid bacteriën die vetzuren met een korte keten produceren. Deze zuren helpen ontstekingen onder controle te houden en beschermen de integriteit van de cellen langs de darm. Overigens geldt dit ook voor een paar niet-plantaardige voedingsmiddelen, zoals vette vis en zuivelproducten.
Laatste wijziging op deze pagina: 08-06-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten