Als de wintertijd ingaat wordt de klok één uur terug gezet van 03:00 naar 02:00 uur. Dat betekent dus één uur extra slapen. Yeah! Door de klok een uur terug te zetten is het ’s ochtends wat eerder licht. In de zomer wordt de klok een uur vooruit gezet waardoor we juist ’s avonds meer licht hebben. Waar de één er last van kan hebben, merkt de ander amper wat van dat uurtje verschil. Wat doet het verzetten van de klok met je lijf? Je leest het hier.
Dat ene uur verschil in tijd lijkt niet zoveel, maar kan wel degelijk een impact op je bioritme hebben. Dat opereert namelijk niet met een horloge aan de arm, maar reageert onder andere op licht en temperatuur. Als je er gevoelig voor bent, voelt de week nadat de klok is verzet als een mini-jetlag. Eerder wakker zijn, slecht slapen, humeurig en vermoeidheid zijn de bekendste verschijnselen. Je lichaam kent veel processen een bepaald ritme. Dat geldt bijvoorbeeld voor de afgifte van hormonen, zoals de menstruatiecyclus. Maar ook het hartritme, de lichaamstemperatuur, activiteit van het zenuwstelsel en de spijsvertering verlopen volgens een eigen ritme. Als de wintertijd weer ingaat en de klok een uur wordt verzet, kan ons bioritme even uit de pas lopen, omdat we kunstmatig met de hoeveelheid licht op een dag spelen. Door kleine aanpassingen loop je snel weer synchroon en blijf je ook onder veranderende omstandigheden in balans.
Het licht van de zon heeft direct impact op ons slaap-waakritme. In onze hersenen zit een groepje cellen dat reageert op het licht wat via ons netvlies binnenkomt. Onder invloed van dit licht wordt er meer of minder melatonine afgegeven. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Hoe minder licht, hoe meer melatonine. Maar ook het blauwe licht van je tv, telefoon of Ipad kan de afgifte van melatonine beïnvloeden. Je kunt de melatonine-productie ondersteunen door twee uur voor het slapen gaan alle elektrische apparaten uit te doen, het licht te dimmen of gebruik te maken van kaarsen. Slaap ook in een pikdonkere kamer. Zoek juist bij het opstaan direct daglicht op, zet je raam open of ga even buiten zitten als het kan..
Een slaapritueel helpt om rustig en ontspannen de nacht in te gaan. Vaak zijn we in de avond nog heel actief en gaan we sporten of het huishouden doen, om ons vervolgens voor een blauw scherm te plaatsen en daar tot na middernacht te blijven zitten. Een rustgevender ritueel kan zijn: op tijd eten, douchen, gemakkelijke kleding aan doen, de lichten dimmen, kaarsen aansteken en een boek lezen. Of wat dacht je van muziek luisteren en een boek lezen.
Doe voor het slapen gaan rustige yoga en meditatie oefeningen. Het helpt je geest tot rust te komen. Daarnaast val je vaak sneller in slaap en slaap je ook nog beter.
Optimaliseer je slaapritueel met de slaapcoach zodat je lekker blijft slapen. In een paar mails krijg je tips en tricks. Er wordt gekeken naar welke invloed voeding op je slapen heeft, wat jouw beste slaaplifestyle is en hoe je zennn naar de slaapkamer kan gaan.
KOAG/KAG11-0920-3900
KOAG/KAG nr.:11-1124-2193
Laatste wijziging op deze pagina: 06-11-2024
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten