Je bent man. Net de vijftig gepasseerd, of misschien al wat ouder. De laatste tijd merk je dat je urinestraal wat zwakker wordt. 'Je raakt de vlieg niet meer', zeg maar. En je moet ook vaker plassen, waarschijnlijk doordat je je blaas wat minder makkelijk leegt dan voorheen. Echt zin om erover te praten heb je niet. Maar je wilt natuurlijk wel weten wat het is. Herkenbaar? Doe dan de prostaattest eens.
Ongeveer de helft van alle mannen boven de vijftig krijgt te maken met de gevolgen van een goedaardige prostaatvergroting. Mooi balen als je bij die groep hoort. Want zo'n zwak straaltje, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Net zo min als 's nachts vijf keer je bed uit moeten om voor de zoveelste keer 'af te wateren'. Zelfs je partner begint er al over te klagen. Is het inderdaad je prostaat? Dan kun je daar dus wat mee. Met zelfzorg geneesmiddelen of in je lifestyle bijvoorbeeld. Maar voordat je allerlei capriolen uithaalt, kan het wel handig zijn om even een prostaattestje te doen. Negen vragen en je hebt de uitslag al. Kijk, da's nog eens een echte check voor mannen!
Wat is dat nou eigenlijk, zo'n check voor je prostaat? Nou, het is eigenlijk heel simpel. Een goedaardige prostaatvergroting laat zich kenmerken door een aantal typische verschijnselen. In zo'n test voor je prostaat vind je deze verschijnselen terug en kun je op een 6-puntsschaal aangeven in hoeverre jij te maken hebt met iedere specifieke klacht. Heel simpel. Je bent er waarschijnlijk nog geen vijf minuten mee bezig. De uitslag? Dat is een totaalscore van alle vragen uit de A.Vogel prostaattest, gebaseerd op de Internationale Prostaat Symptoom Score (IPSS). Scoor je best wat of zelfs veel punten? Dan kan deze test een aanleiding zijn om je klachten eens met een arts te bespreken. Nauwelijks punten? Dan is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand, maar ook dan geldt: als je het niet vertrouwt, raadpleeg dan altijd een arts.
Extra handig is dat je de uitslag van de prostaattest kunt printen en zo onder de arm meenemen naar je huisarts. Scheelt je weer een paar minuten van je consult en zo houd je tijd over om het samen te hebben over wat je kunt gaan doen. In veel gevallen kan een zelfzorg geneesmiddel je goed helpen om je klachten - die een arts vaak helemaal niet als ernstig zal aanmerken, maar die voor jou wel hinderlijk zijn in je dagelijkse bezigheden - te verminderen. Toch een fijne gedachte.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2023
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten