De prostaat. Wanneer je een jaartje ouder wordt, wordt het ineens 'een ding'. De meeste mannen durven er ook niet zo goed met elkaar over te praten. Zonde, want gedeelde smart is halve smart. Plus: iedere man heeft een prostaat. Aangezien 50% van de mannen boven de 50 prostaatklachten kan ervaren, is er dus best een redelijke kans dat vrienden of familieleden in dezelfde leeftijdscategorie met soortgelijke klachten (vaak plasproblemen) rondlopen. Misschien kan dit prostaat check lijstje je helpen inzien dat de meeste klachten eigenlijk gewoon heel normaal zijn. En dat je er dus prima over kunt praten.
Letterlijk je prostaat checken? Dat kun je natuurlijk niet zelf. Daarvoor zul je altijd naar een huisarts moeten (altijd doen als je iets niet vertrouwt, trouwens!). Maar je kan wel bij jezelf een check doen op een aantal plasproblemen die vaak voorkomen bij een goedaardige prostaatvergroting. Want ja, het is het groeien van de prostaat die veelal de klachten veroorzaakt. Dat is een heel natuurlijk verschijnsel overigens. Maar door de groei kan de prostaat wel druk op de urinebuis gaan uitoefenen en die typische plasklachten veroorzaken. Tijd voor een snelle check.
Door de druk van een vergrote prostaat op de urinebuis kan je urinestraal zwakker worden. Vergelijk het met het sproeien van je tuin met een tuinslang. Zet je de kraan helemaal open? Dan komt er een flink harde straal uit die tuinslang. Druk je de slang met duim en wijsvinger vervolgens een stukje dicht, dan zul je zien dat de straal die uit de slang komt zwakker wordt. Zo werkt het ook bij een vergrote prostaat. Die ligt namelijk om de urinebuis heen en kan deze zo ook een beetje dichtdrukken.
Doordat je urinestraal zwakker wordt en het dus langer duurt voordat je klaar bent met plassen, kan het soms gebeuren dat je de blaas uiteindelijk niet helemaal leeg plast. Er blijft dan urine in de blaas achter, waardoor je waarschijnlijk sneller opnieuw naar het toilet moet.
Vaak plassen is meermaals een gevolg van het onvolledig plassen. Daardoor volgen plasbeurten elkaar sneller op. Dit is in de ochtend overigens vaker het geval dan later op de dag. Vaak plassen kan ook te maken hebben met de zenuwuiteinden in de blaas die door de vergrote prostaat geprikkeld worden. Die zenuwen geven dan steeds weer een seintje aan je hersenen dat je moet plassen. Vaak al vóór je blaas echt vol zit.
Nadruppelen ontstaat meestal wanneer de spieren rond de plasbuis niet meer goed kunnen samentrekken doordat de vergrote prostaat dat verhindert. Er kan dan een restje urine in de plasbuis achterblijven dat er later langzaam uit druppelt. Je ontdekt het vaak als je een volgende keer gaat plassen en je onderbroek of boxershort (licht) vochtig is.
's nachts vaak moeten plassen is eigenlijk een resultaat van alles hierboven. Plus: door de andere houding (liggen in plaats van staan) kan het zijn dat je 's nachts meer druk van de vergrote prostaat op de urinebuis en de zenuwen van de blaas ervaart. Dit zorgt er bij sommige mannen voor dat ze 's nachts vaak eruit moeten om te plassen. Voor henzelf vervelend, maar ook de nachtrust van de partner raakt er vaak door verstoord.
Prostaat check doen? Doe dan de A.Vogel Prostaattest eens. De test geeft een heel aardige indicatie van of het waarschijnlijk is dat je te maken hebt met een prostaatvergroting. Bij twijfel raadpleeg altijd je arts.
Laatste wijziging op deze pagina: 14-09-2023
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten