De meeste dames krijgen tijdens de overgang te maken met de welbekende verschijnselen, te weten: opvliegers, een kilootje meer en vermoeidheid. Hier heb je ongetwijfeld menigeen over gehoord of je hebt het zelf ondervonden. Maar los van deze welbekende overgangsverschijnselen zijn er nog een aantal redelijk onbekend. Wij hebben de 6 meest verrassende voor je op een rij gezet.
Bij sommige overgangsverschijnselen weet je direct dat je in de overgang zit, maar er zijn er ook een aantal waarbij je het misschien niet direct verwacht. Er zijn namelijk genoeg symptomen waarbij je niet direct (wilt) denken aan de overgang. Daarom hebben wij de zes meest verrassende overgangsverschijnselen voor je op een rij gezet.
Tijdens de overgang kunnen vrouwen ineens last krijgen van allergieën waar ze daarvoor geen last van hadden. Dit is mogelijk door de verandering in de hormonen. Hooikoorts, astma en eczeem zijn bekende allergieën.
Van de ene op de andere dag kun je ineens niet meer tegen een bepaalde geur, waarvan je daarvoor geen last had. Zelfs alledaagse geuren als koffie kunnen je tegen gaan staan. Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang kun je beter ruiken, gevoeliger worden en beleef je geuren anders dan voorheen.
Naast dat je geuren anders gaat beleven, kan het ook zijn dat je lichaamsgeur verandert. Dit kan te maken hebben met de verhoogde transpiratie tijdens de overgang, maar je lichaamsgeur kan ook veranderen door de verandering die in je hormonen plaatsvindt.
Dat je trek krijgt in ander eten door de verandering in je hormoonhuishouding is bekend. De bekende augurk tijdens de zwangerschap en de hunkering naar chocola tijdens de menstruatie zijn goede voorbeelden hiervan. Ook tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding en daarmee je smaakbeleving. Net als je reukzin kun je gevoeliger voor smaken worden. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang vaak te maken met vermindering van speekselvorming. Speeksel heb je nodig om voedsel op te lossen en dus smaken te proeven.
De stembanden worden minder soepel tijdens de overgang. Dit komt doordat het lichaam minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Opmerkelijk is dat de iets stevigere vrouwen hier minder last van hebben. Dit komt omdat de productie van oestrogeen in de vetcellen plaatsvindt. In deze cellen wordt het mannelijk hormoon omgezet in vrouwelijke hormonen.
Veel vrouwen willen ook in de overgang gewoon doorgaan met het leven zoals ze daarvoor deden. Dat is zeker mogelijk als je draagkracht groot genoeg is om je draaglast te dragen. Maar door innerlijke stress in de overgang kunnen beiden uit balans raken, waardoor je minder aankunt en je draagkracht verliest. Dit heeft te maken met het stresshormoon dat we aanmaken.
Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 06-08-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten