Het griepseizoen is in volle gang en dan kun je weleens last hebben van zo’n typisch grieperig gevoel. Je bent dan moe, je spieren doen pijn en je voelt duidelijk dat je wat onder de leden hebt. Sommige mensen hebben niet alleen in het griepseizoen last van dit soort symptomen, maar eigenlijk altijd. Wat veroorzaakt nou eigenlijk zo’n grieperig gevoel en hoe kan het dat sommige mensen daar heel vaak last van hebben? En natuurlijk belangrijk, wat kun je zelf doen om dit gevoel van ‘feeling under the weather’ zoals de Engelsen het zo mooi zeggen tegen te gaan? Je leest het in dit blog.
Een klein deel van het grieperige gevoel ontstaat door het virus dat je geïnfecteerd heeft zelf. Zo veroorzaken de rhinovirussen vaak een milde verkoudheid, maar geven de influenza virussen veel heftiger symptomen.
Het zal je verbazen dat grootste gedeelte van dat lamlendige gevoel wordt veroorzaakt door je eigen lichaam.
Dat zit zo: een virus of bacterie komt meestal binnen via de mond en hecht zich dan aan de cellen van de luchtwegen. Op dat moment schakelt je lichaam meteen over op een noodrespons.
Het immuunsysteem begint dan als een razende verschillende boodschapperstoffen af te geven om het lichaam in staat van paraatheid te brengen en de indringer te verdrijven.
Die boodschapperstoffen zijn de cytokinen. Ze geven onder andere opdracht aan de hersenen om de thermostaat flink op te draaien zodat je koorts krijgt.
Virussen en bacteriën houden het namelijk niet goed uit onder hoge temperaturen, maar de verschillende cellen van het afweersysteem wel.
Die cytokinen doen dus heel goed en nuttig werk, maar ze zijn helaas niet zo nauwkeurig en hebben effect op veel meer cellen dan alleen die van het immuunsysteem.
Ze schieten met grof geschut om het zo maar te zeggen, en juist dat zorgt ervoor dat je last krijgt van die algehele malaise, waardoor je alleen maar in bed wil liggen.
De symptomen van een grieperig gevoel kunnen bij iedereen net weer even wat anders zijn. Onder andere doordat er veel verschillende virussen zijn, maar ook omdat elk afweersysteem net weer even anders is. Hier vind je een rijtje van de meest voorkomende symptomen:
De symptomen van een griep en verkoudheid lijken erg veel op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo komen de symptomen, als je door een griepvirus bent geïnfecteerd, heel snel en plotseling opzetten. Je kunt bij wijze van spreken in een tijdsbestek van een paar uur heel ziek worden.
Bij de griep zijn de symptomen vaak ook veel ernstiger en houden ze langer aan. Zo kun je 2 weken goed ziek zijn en daarna nog een tijd lang heel moe.
Sommige mensen hebben altijd last van een grieperig gevoel. Dit wordt in die gevallen meestal veroorzaakt door ziekten waarbij het immuunsysteem betrokken is.
Zo hebben mensen met bepaalde vormen van reuma zoals fibromyalgie dagelijks te maken met spierpijnen en enorme vermoeidheid.
Maar ook bij de ziekte van Lyme, ME en Pfeiffer heeft men te kampen met een algeheel gevoel van malaise.
Zodra de eerste symptomen opkomen is het goed daar meteen naar te luisteren en rust te nemen. Op die manier kan het afweersysteem het beste zijn werk doen.
Dat betekent:
Laatste wijziging op deze pagina: 29-06-2021
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten