Menopauze-klachten: wat zijn de symptomen van de overgang bij vrouwen?

Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door:

Madeleine Schuurmans
Verpleegkundig Overgangsconsulente

Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door:

Madeleine Schuurmans
Verpleegkundig Overgangsconsulente

Elke vrouw heeft andere klachten in de overgang

Naarmate vrouwen ouder worden produceert het lichaam minder oestrogeen en progesteron, waardoor overgangsklachten kunnen optreden. Symptomen van de menopauze zijn echter bij elke vrouw anders. Ook de duur van de symptomen is zeer veranderlijk evenals de ernst ervan. Tenslotte heeft 20% vrouwen zo goed als geen overgangsklachten.

Opvliegers

Opvliegers, of hot flushes, zijn het meest voorkomende symptoom van de menopauze. Plots voelt je gezicht en/of bovenlichaam intens warm aan, kan je hart sneller gaan slaan, kun je een rood hoofd krijgen en kan je gaan transpireren. Dat kan gevolgd worden door een plots koudegevoel met rillingen. Een opvlieger kan enkele seconden tot een paar minuten duren. Ook de frequentie van de opvliegers kan heel verschillend zijn en ze kunnen zich op elk moment van de dag voordoen, ook ’s nachts. Vrouwen die vaak last hebben van opvliegers doen er goed aan om cafeïne, alcohol en sterk gekruide gerechten te vermijden.

Veranderingen in de menstruele cyclus

Omdat de productie van eicellen tijdens de perimenopauze afneemt als gevolg van een verminderde hormoonproductie, krijgen vrouwen in deze periode vaak te maken met veranderingen in de menstruatiecyclus. Zo wordt de cyclus korter of juist langer, duurt de bloeding korter of juist langer en is er meer of minder bloedverlies.

Urogenitale veranderingen

In de periode voor de menopauze kunnen er zich veranderingen voordoen in en rond de geslachtsorganen. Zo kan de vaginawand onder invloed van de oestrogeendaling dunner worden, kan de vagina droger worden en gevoeliger worden. Ook de zuurtegraad van de vagina kan dalen, met een hoger risico op vaginale infecties als gevolg. De wand van de urinebuis kan eveneens dunner en minder soepel worden, terwijl de bekkenbodemspieren  kunnen verzwakken. Dat kan soms tot incontinentie leiden. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan bij deze klachten uitkomst bieden.

Botontkalking of osteoporose

Tot het 30-35ste levensjaar is de botopbouw en botafbraak in evenwicht. Vanaf je 35ste worden de botten langzaamaan minder stevig. De botopbouw gaat minder snel dan de botafbraak. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, alleen ziet men rondom de menopauze een verschil in botdichtheid. Oestrogeen heeft namelijk een positieve invloed op de botgezondheid. Door de verminderde oestrogeenproductie in de overgang verzwakt het beendergestel en krijgen de botten minder steun. De botafbraak gaat sneller dan de botopbouw. Klachten die je kunt hebben:

  • rugpijn;
  • kleiner en krommer worden;
  • verhoogd risico op breuken.

Een kwart van de vrouwen krijgt na de menopauze de diagnose osteoporose. Klachten ontstaan vaak pas laat, vaak na een breuk, dus de diagnose wordt laat gesteld.

Psychologische veranderingen

In de menopauze kunnen vrouwen zich soms kwetsbaar voelen en zitten ze minder goed in hun vel. Deze gevoelens kunnen versterkt worden door de levensfase waarin een vrouw die de overgang bereikt, zich bevindt. Er vinden tijdens deze periode bijvoorbeeld vaak ingrijpende veranderingen plaats in het gezin, zoals kinderen die het huis verlaten, drukte door mantelzorg of overlijden van ouders. Door het verstoorde evenwicht in de hormonen en emoties kan ook het libido beïnvloed worden. Sommige vrouwen voelen zich onaantrekkelijk of vermoeid, wat het libido niet zal bevorderen.

Natuurlijke hulp tijdens de menopauze

Iedere vrouw krijgt vroeg of laat te maken met de overgang. De een ervaart veel klachten, de ander komt er zonder veel te merken doorheen. Toch kan voorlichting, hulp of advies fijn zijn. Kijk hier voor meer informatie over de overgang.

Andere blogs over de overgang:

Laatste wijziging op deze pagina: 18-09-2023

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Verkouden? Code Roze! Neem A.Vogel Echinaforce tabletten. Ervaar pure plantkracht.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >