Stress – dat letterlijk druk betekent – is spanning die je voelt in je lichaam of in je hoofd. Je hartslag die toeneemt, je ademhaling die versnelt, spieren die zich aanspannen, zweethanden, misselijkheid, vaak naar het toilet moeten, buikpijn of hoofdpijn zijn fysieke stress symptomen, maar ook zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, huilerigheid, verdriet en opwinding zijn veelvoorkomende kenmerken van stress.
Meestal onderscheidt men positieve stress en negatieve stress. Je kan positieve spanning voelen de dag voor je op vakantie vertrekt, voor een huwelijk, een sportprestatie of een belangrijke meeting op het werk. Deze vorm van stress hoort bij de uitdagingen van het leven. Positieve stress is van korte duur en het lichaam keert snel terug naar een toestand van rust. Als stress echter als een negatieve gebeurtenis wordt ervaren, spreken we van negatieve stress. Wanneer dit type stress lang aanhoudt, kan stress een gevaar vormen voor de gezondheid.
Er bestaat een verband tussen omgevingstoestanden en stress. Uit onderzoek blijkt dat lawaai, slaapgebrek, bepaalde drugs, alcohol en hitte stressgevoeligheid verhogen. Andere bekende stressfactoren zijn emoties als angst, verdriet of woede. Het is dan ook veelvoorkomend dat mensen bij een relatiebreuk, verlies van een dierbare, verandering van werk of een verhuis meer stressklachten krijgen. Maar ook langdurige mentale inspanning en werkdruk kunnen stress uitlokken. Wetenschappers wijzen recent steeds vaker op kleine stresserende voorvalletjes die voor duidelijke gezondheidsproblemen of vermindering van het welzijn zorgen.
Je stress oorzaken niet zomaar toedichten aan uitwendige omstandigheden, of aan ‘de aard van het beestje’. Het is een complex samenspel van verschillende elementen. Stress wordt door individuen heel anders ervaren. Sommige mensen zijn stressgevoeliger dan anderen. Terwijl sommigen graag voor uitdagingen gesteld worden en houden van de bijhorende spanning, is dit voor anderen een bedreiging. En iemand die stressbestendig reageert in één situatie, hoeft dat niet per sé te zijn in andere situaties. Iemand die goed presteert mits een regelmatige blijk van waardering, kan zonder deze waardering vergaan van stress. Iemand die op het bedrijf autoriteit uitstraalt, kan thuis gespannen reageren bij kleine tegenvallers. Stress heeft veel gezichten, uitingen en verschillende gevolgen op lange termijn.
Er is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de oorzaken en gevolgen van stress. Voor wie alles ‘te veel’ is geworden en wie langdurig stress ervaart, kan last krijgen van ernstige stressstoornissen, zoals depressie, slapeloosheid, burn-out, angststoornissen. Als deze aandoeningen chronisch van aard zijn, hebben ze een nadelige invloed op je dagelijks leven. Als je last hebt van chronische stress, raden we je aan om een arts of professionele hulpverlener te raadplegen.
Wil je jouw weerbaarheid tegen de onvermijdelijke stress van het leven vergroten? Om iets aan je stress te doen, moet je eerst begrijpen waar je overspannenheid precies vandaan komt en je bewust worden van de manier waarop stress jou beïnvloedt.
Vervolgens kan je jezelf concentreren op stressmanagement. De rode draad in deze stress tips? Leren omgaan met onaangename situaties, oorzaken van stress onder controle houden, nee leren zeggen, ze maken allemaal deel uit van stressmanagement en iedereen kan deze dingen leren.
Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten