Mam, wat eten we vandaag? Ik hoor het mezelf nog zeggen vroeger! En nu hoor ik het elke dag van mijn dochter van 5. Meestal gevolgd door een: "Neehhhhh, mam, niet weer spaghetti met saus!" Of: "Bah, dat lust ik niet!". Ik heb verder geen klagen hoor met mijn kroost. Ze eten alles, maar vaak wel met wat gemopper. In deze blog ga ik meer vertellen over eet-en drinkgewoontes en hoe je ze kan veranderen. Beetje psychologisch, maar dat hoort er nou eenmaal bij als we ons gedrag willen veranderen.
Natuurlijk zijn gewoontes heel fijn. En handig. Ze geven structuur, houvast. Zonder gewoontes zou je elke minuut van de dag over alles opnieuw moeten nadenken. En zeg nou zelf, van die gedachte wordt u toch al moe? Mét gewoontes, daarentegen, hebben we het een stuk makkelijker. Gewoon elke avond voor het slapen gaan even de tanden poetsen. Gewoon elke ochtend schoon ondergoed aantrekken. Gewoon elke avond de vaatwasser aanzetten. Van dattum. En dan eten. Ook op dat vlak hebben we vaak gewoontes. Hardnekkige, vastgeroeste gewoontes welteverstaan. Kent u de uitspraak 'woensdag-gehaktdag’ of ‘maandag-visdag’ nog? U zult er versteld van staan hoeveel Nederlanders dit soort vaste maaltijdpatronen hebben. “Da’s toch lekker handig!”, hoor ik vaak. En eigenlijk klopt dat ook. Ik doe er misschien een beetje lacherig over, maar zo gek is het niet om vaste patronen in voeding te hebben. Als het maar gezonde patronen zijn. Iedere woensdag een (biologisch) gehaktballetje? Niks mis mee. Iedere maandag stukje zalm op het bord? Doen! Maar elke dag 5 boterhammen mee naar school of kantoor? Of een koekje bij ieder kopje koffie? Dan is het oppassen geblazen. Eenzijdig of ongezond eten ligt dan op de loer. Toch zijn ook dit gewoonten. En het vergt best was discipline en doorzettingsvermogen om die (lekkere!) patronen te doorbreken.
Hoewel het misschien praktisch onmogelijk lijkt (‘Help, daar gaat mijn gevulde koek!’), zijn voedingsgewoontes prima te veranderen. Niet dat het roer gelijk 360 graden om moet – want realiseren dat het stapje voor stapje kan is ook een nuttige gedachte – als u zich maar bewust bent van wat u eet. En op die manier langzaam de goede weg indraait. Om uiteindelijk op een bestemming te komen waar u zich goed bij voelt, waar u zelf blij van wordt. Let op, 4 tips om uw voedingsgewoontes aan te passen...
Elke maand serveren wij jou een heerlijk en gezond recept. Of kijk op onze receptenpagina waar je dagelijks inspiratie op kunt doen om een heerlijke gezonde maaltijd op tafel te zetten.
Laatste wijziging op deze pagina: 08-08-2024
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten