Winterwarmte: lekker voor je lijf, minder voor je neus

Alles over een droog neusslijmvlies en tips die helpen

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Wat zijn de functies van je neus?

Lucht binnenlaten, zo'n 10.000 liter per dag zelfs, is één van de meest essentiële functies van je neus. Natuurlijk kan je mond ook lucht binnenlaten, maar onze neus doet veel meer. Hij verwarmt, bevochtigt en zuivert alle lucht die binnenkomt. Een groot deel van het jaar is de ingeademde lucht te droog en te koud voor je longen. Er zweeft bovendien nogal wat verontreiniging in de lucht – denk aan stof, rook en ziektekiemen – die er door je neus uitgehaald kunnen worden. Ademhalen via je mond kan dus wel, maar dan profiteer je niet van deze prachtige veiligheidsklep van je lichaam.

Waarom zijn vochtige slijmvliezen belangrijk?

Het zuiveren van vervuilde lucht gebeurt als eerste door je neusharen. Vervolgens gaan de trilhaartjes aan de slag, die zich bevinden in de bovenste laag van het slijmvlies aan de binnenkant van je neus en de neusbijholten. Dit slijmvlies zit vol met klieren die dagelijks bijna een halve liter slijm produceren. De trilhaartjes in het slijmvlies zorgen ervoor dat bijvoorbeeld stofdeeltjes en bacteriën vermengd met dat slijm via de keelholte naar je maag worden afgevoerd. In je maag worden ze vervolgens door het maagzuur verteerd.

Wist je dat...

  • ...slijmerig snot in je neus door ingeademde droge lucht in korstjes kan veranderen? Naar het schijnt eet ongeveer 10% van de mensen deze korstjes op.
  • ...je het meeste snot gewoon inslikt zonder dat je het merkt? Dat komt dus eigenlijk door die normale filterfunctie van je neus.
  • ...je door droge neusslijmvliezen zelfs bloedneuzen kunt krijgen? Door droogte kan er namelijk gemakkelijk een scheurtje in het slijmvlies ontstaan.

Hoe kom je aan droog neusslijmvlies?

Soms is je slijmvlies in je neus erg droog. Dat kan bijvoorbeeld komen door:

  • droge lucht
  • koude lucht
  • een allergie
  • hormonale veranderingen
  • bepaalde medicijnen
  • bepaalde aandoeningen (o.a. Sjögren)

Hoe kan een droge neus de kans op verkoudheid vergroten?

Om de trilhaartjes in je neus goed te laten werken, moet je slijmvlies voldoende slijm kunnen produceren en dus voldoende vochtig zijn. Is dat niet het geval? Door een van de bovengenoemde oorzaken bijvoorbeeld? Dan kunnen je trilhaartjes niet goed werken. Hun functioneren wordt dan minder. Stofdeeltjes kunnen daardoor minder goed worden afgevoerd, maar ook bacteriën en virussen die via je neus binnendringen kunnen minder effectief worden weggevoerd. Zo neemt de kans op een verkoudheid dus toe bij droog neusslijmvlies.

Tips bij droog neusslijmvlies

  • Plaats planten in je huis die de luchtvochtigheid verhogen. Voorbeelden zijn de krulvaren, de lepelplant, de goudpalm, de aglaonema en de graslelie.
  • Zet de verwarming niet hoger dan 20 of 21 graden. Hoe heter het in huis is, hoe droger de lucht wordt.
  • Speciale vochtbakjes die je aan de verwarming hangt, kunnen helpen. De warmte van de verwarming laat steeds wat vocht uit het bakje verdampen en zo blijft de omgevingslucht vochtiger.
  • Er bestaan speciale luchtbevochtigers. Dat zijn kleine apparaatjes, sommige met een heel mooi design, die je in huis neer kunt zetten om de luchtvochtigheid te laten toenemen.
  • Daarnaast kun je een neusspray gebruiken die erbij helpt je neusslijmvlies vochtig te houden.

KOAG/KAG-nr. 11-1221-11909

Laatste wijziging op deze pagina: 02-02-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Plan een bezoek aan de A.Vogel tuinen. Het bezoekerscentrum is geopend t.m. oktober 2024.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >