Do's en dont's bij een verkoudheid

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Snuiten of slikken?

Nou, berg je tissues maar op. Want los van dat deze zakdoekjes misschien een extra ongemakkelijke trekpleister zijn voor al die blikken om je heen, is er nog iets anders. Het is namelijk gewoon beter om je neus op te halen en de 'rommel' weg te slikken, dan je neus te snuiten. Wanneer je je neus snuit kan je snot door de veroorzaakte druk namelijk onbedoeld ook terechtkomen in je holtes. Daardoor kan de natuurlijke afvoer van snot belemmerd worden en blijft je verkoudheid eerder langer hangen dan korter. Haal je je neus op en slik je je snot door? Dan komt het uiteindelijk in je maag terecht waar het vernietigd wordt door je maagzuur. Easy as that.

Kan je het voorkomen eigenlijk, zo'n verkoudheid?

Ze zeggen wel eens: zorg dat je geen kou vat, anders wordt je verkouden. Klinkt op zich logisch, maar toch is het niet die kou waar je verkouden van wordt. Verkouden wordt je van een virus dat rondwaart en waar je weerstand op dat moment niet tegen bestand is. Wél is het zo dat kou je weerstand verlaagt, dus in dat opzicht is een warme jas op koude dagen zeker geen gek idee. En verder: ventileer je ruimtes regelmatig en was je handen. Ook voor een verkoudheid? Ja, ook voor een verkoudheid. Een verkoudheid kun je namelijk ook via de lucht en via handcontact of contact met materialen overdragen. Helemaal voorkomen kun je zo'n verkoudheid waarschijnlijk lang niet altijd, maar als je bovenstaande tips opvolgt en goed voor je lijf zorgt (gezond eten, genoeg ontspanning en voldoende beweging), dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan.

Tips wanneer je verkouden bent

Ben je toch de pineut? Heeft een verkoudheidsvirus je te pakken gekregen? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die verkoudheid af. We hebben wat tips voor je:

  • Blijf drinken, drinken, drinken. Water en kruidenthee dan met name. Vocht is ontzettend belangrijk voor je lymfestelsel: het stelsel dat een uitermate grote rol speelt bij je weerstand.
  • Pak die rust. Vaak blijven we met een verkoudheid maar doorjakkeren, want 'hey, het is maar een verkoudheidje', maar juist rust is superbelangrijk. Het voed je lichaam met kracht en energie om tegen dat verkoudheidsvirus te vechten.
  • Eet niet te zware kost. Zware, vette en sterk gekruide maaltijden vragen een boel van je lijf qua verwerking. Terwijl je lijf die energie juist hard nodig heeft om tegen het virus te vechten. Lichte maaltijden zijn dus the key.
  • Ga lekker stomen. Stomen bevordert het leegmaken van je holtes. Je hoeft niet te snuiten, niet te slikken, het loopt vaak gewoon je neus uit. Klinkt vies, maar is superfijn om te ervaren. Dus: water koken, in een kunststof bak doen, eventueel een paar frisse mentholdruppels erin doen en met je hoofd onder een grote handdoek lekker dampen.
  • Blijf zelf warm. Heb je het koud? Dan vraagt dat ook veel energie van je lijf om op te warmen. Dus sla lekker een warme deken om je heen, zodat je lijf de energie in je herstel kan steken.
  • Gebruik een neusspray. Een neusspray met hoog zeezoutgehalte verdunt het slijm in de neus en laat het gezwollen neusslijmvlies slinken. Zo gaat je neus snel weer open, waardoor je vrij ademt.

KOAG/KAG-NR. 11-021-10875

Laatste wijziging op deze pagina: 10-11-2021

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Plan een bezoek aan de A.Vogel tuinen. Het bezoekerscentrum is geopend t.m. oktober 2024.

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >